Federalna vlada odlučna u rješavanju problema okoliša

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U uredu premijera Vlade ZDK-a Miralema Galijaševića održan je tematski radni sastanak o zaštiti okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona, kojem su prisustvovali ministrica Federalnog ministarstva za zaštitu okoliša i turizma Edita Đapo, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić sa saradnicima, te nadležni kantonalni ministar Fahrudin Brkić, v.d. gradonačelnik Zenice Selver Keleštura i član Upravog odbora Federalnog fonda za zaštitu okoliša Jusuf Duraković.

Težište sastanka bilo je na zaštiti okoliša u industrijskim centrima na području ovog kantona s ciljnim tačkama grada Zenice, te općina Kakanj, Visoko, Zavidovići, Maglaj i Tešanj, koje su jedan od nosilaca industrijske proizvodnje u Federaciji BiH.

-Ovo je pokazatelj da problemi nisu samo problemi ovog kantona i očekujemo da ćemo u skorije vrijeme imati puno veću podršku za rješavanje problema Zenice i drugih gradova u kantonu u ovoj oblasti- kazao je Miralem Galijašević.

Tokom prve radne posjete Vladi ZDK-a ministrica Edita Đapo istakla je da se razgovaralo o svim problemima s kojima se suočava Zeničko-dobojski kanton, područje koje ima puno industrijskih postrojenja, koji su ujedno najveći zagađivači okoliša.

-ZDK je kanton koji se treba pohvaliti s rješenjima regionalnog zbrinjavanja otpada, jer je Regionalna deponija Mošćanica primjer dobrog rada u Federaciji BiH. Trenutno radimo na promjeni brojnih zakonskih rješenja koja će nam trebati u budućnosti, jer jako puno ćemo morati uložiti sredstva u rekultivaciju zemljišta, prečišćavanju zraka, i Federalna vlada će dati podršku kantonu i svim lokalnim zajednicama. Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da je Federalna vlada ozbiljna u rješavanju problema okoliša- istakla je ministrica Đapo.

Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića problemi s kojima se susreću u Zeničko-dobojskom kantonu su puno veći nego što se u prvi mah vidi.

-Moram reći da sam prepoznao činjenicu da je Sarajevo puno udaljenije od 70 km prema Zenici i žalosna je činjenica da je ovo prva ministrica koja je došla u Zenicu i kanton da se upozna o stvarnoj situaciji. Vrlo brzo smo prepoznali probleme s kojima se susreću građani ZDK-a i nećemo biti posmatrači činjenice da postoje ozbiljni problemi u ovom regionu. Danas smo vidjeli probleme i stavili na sto načine rješavanja tih problema, mi ćemo se pozabaviti da se što prije riješe oni gorući problemi. Detektirali smo danas devet projekata kroz čiju implementaciju mi možemo značajno utjecati na rješavanje trenutne situacije. Prvo ćemo da riješimo spor koji imamo s ArcelorMittalom, i s tim bi mogli mnogo projekata već rješavati, jer bi se radilo o reinvestiranju, ali i drugim prilikama za proširenja u oblasti zaštite okoliša i zapošljavanja – obrazložio je radnu posjetu Čibukčić.

Regionalni problem je i zastoj u realizaciji zbrinjavanja infektivnog otpada koji je, i pored sufinansiranja Federalnog fonda za zaštitu okoliša, u znatnom zastoju, jer je zaustavljen u realizaciji. Na sastanku je dogovoreno da se taj projekt zaštite okoliša ponovno oživi da se ponovno aplicira za njegov završetak, jer je neophodan za zaštitu okoliša i stanovništva za područje više od 600.000 stanovnika, saopćeno je.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.