Filipović-Hadžiomeragić: Dojenje je prirodan i jeftin način ishrane beba i djece

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Federaciji Bosne i Hercegovine, sektor javnog zdravstva i nevladin sektor provode kampanju obilježavanja Sedmice dojenja. U organizaciji Udruženja za unapređenje dojenja IBFAN, Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH danas je ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu održana akcija podjele promotivnih materijala.

Šefica odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić istakla je da se ovogodišnjom kampanjom nastoji podići svijest o vezi između dojenja i Ciljeva održivog razvoja, na čije su se ispunjenje obavezali svjetski lideri u 2015. godini.

Ističe da su ciljevi usmjereni na smanjenje siromaštva, zaštitu planete i osiguranje napretka.

– Svjetska sedmica dojenja je jedna od kampanja koju redovno provodi veliki broj zemalja, a cilj joj je podržati i ohrabriti dojenje i doprinese zdravlju dojenčadi i male djece. Svake godine Sedmica dojenja je posvećena određenoj temi, a tema sedmice dojenja 2016. godine je: „Dojenje – ključ održivog razvoja“ – kazala je Filipović – Hadžiomeragić.

Prvi cilj održivog razvoja se odnosi na suzbijanje siromaštva, ističe ona.

– Dojenje je prirodan i jeftin način ishrane beba i djece. Svakome je dostupno, i za razliku od vještačke hrane, ne opterećuje budžet domaćinstva. Dakle, dojenje doprinosi smanjenju siromaštva, potpuno je sterilno, osigurava kompletne nutritivne potrebe u ishrani u prvih šest mjeseci života, te jača imunitet – naglašava Filipović – Hadžiomeragić.

Kako je poručila dr. Sabaha Dračić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dojenje je jedan od najefikasnijih i finansijski najefektivnijih načina da se sačuvaju i unaprijede dječiji životi.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.