Firma iz Visokog umiješana u nezakonitosti JP “Park” Sarajevo, finansijska policija istražuje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Finansijska policija već nekoliko dana intenzivno istražuje poslovanje javnog preduzeća „Park“. Sumnja se da je ovo preduzeće vršilo nezakonite transakcije javnog novca prema stranci BPS Sefera Halilovića, piše novinska agencija Patria.

Istragom su obuhvaćni direktor „Parka“ Safet Baltić i upravnik sarajevske pionirske doline Esad Tajić. Za sada nije poznato da li je istraga proširena na još neka lica.

Prema izvorima novinske agencija Patria, tužilaštvo će pokušati dokazati da je javni novac ovog preduzeća nezakonito trošen za potrebe stranke BPS, među kojima je i finansiranje izrade knjige „Atentat“ Semira Halilovića, sina Sefera Halilovića i to u iznosu od 50.000 KM.
Tužilaštvo istražuje i nezakonito zapošljavanje u ovoj državnoj kompaniji, ali i niz drugih malverzacija, piše Patria.

Ukoliko istražitelji uspiju dokazati samo dio onoga za šta ih radnici optužuju, prvim ljudima Parka prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Najgore bi, tvrde radnici, mogao proći upravnik Pionirske doline Esad Tajić. Na ovoj poziciji je 20 godina, a sve vrijeme, objašnjavaju, koristi poziciju za lično bogaćenje, uzimajući javni novac nezakonito – ugrađuje ga u privatnu vikendicu i luksuzune automobile.

Još u martu ove godine Federalna televizija objavila je šokantan iskaz radnika Pionirske doline, koji je upozoravao na nezakonito trošenje javnog novca iz ove kompanije. Jedini odgovor upravnika Tajića na optužbe bio je – neka tužilaštvo dokaže kriminal ukoliko ga ima.

Pet mjeseci kasnije dio radnika ponovo upire na Tajića. Tvrde, još se nije kanio kriminala. Za životinje naručuje mnogo više hrane nego što je to potrebno, plaća ga novcem poreskih obveznika, a onda višak prodaje a novac uzima za sebe. Na isti način koristi i gorivo za privatni automobil.

Jedan od sagovornika Patrije tvrdi da Pionirska dolina privatnoj kompaniji iz Visokog plaća meso za lavove, a umjesto toga – životinje dobivaju samo kosti. Veterinarska inspekcija KS tvrdi da kod lavova nije uočila ništa čudno. Za njih oni imaju idealne uslove.

Radnici nadalje upozoravaju da se sijeno naručuje i plaća čak i za zmiju, a materijal koji se plati za uređenje Pionirske, često završi na privatnom imanju Tajića. Upravnik je u kompaniju zaposlio skoro cijelu porodicu. Cvjećara u gradu koja je u vlaništvu Pionirske doline već nekoliko godina posluje sa gubitkom, ali je Tajić ne zatvara jer u njoj radi njegova supruga, piše Patria.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.