FUCZ: Vodostaji većine rijeka u FBiH u porastu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema redovnom izvještaju o stanju u Federaciji Bosne i Hercegovine za 21. i 22. mart, a na osnovu izvještaja iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a, utvrđeno je da su vodostaji nekih rijeka u porastu. Uslijed obilnih padavina, vodostaj Jale je porastao preko pola metra, dok je vodostaj Save trenutno u laganom opadnju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu 613 cm, Bosanskom Šamcu 498 cm te Orašju 732 cm.

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7.00 sati bio je 198, 36 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u 7.00 nivo je niži za 22 cm.

U Gradu Bihaću vodostaj Une, prema mjerenju u 7.00 sati, iznosio je 47 cm. Kritična tačka je 100 cm.

Vodostaj Sane, prema mjerenju u 7.00 sati, iznosio je 156 cm. Kritična tačka je 380 cm.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je u blagom porastu, za sada normalanog vodostaja.

Požari

Vatrogasna jedinica (VJ) Konjic imala je tri intervencije na gašenju požara šume, trave i niskog rastinja.

U općini Bosanska Krupa u naselju Bosanska Otoka, VJ Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u periodu od 16.40 do 18.00 sati. U požaru je gorjela napuštena kuća, a pričinjena je manja materijalna šteta.

Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije i to na gašenju požara dimnjaka te na gašenju požara šupe u naselju Mitrići – Općina Ilidža.

Vatrogasci DVD Bugojno imali su intervenciju na gašenju zapaljenog automobila marke „golf” u mjestu Obješenica. Na vozilu je pričinjena znatna materijalna šteta.

VJ je u općini Banovići imala intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio nekoliko manjih stabala bora u Mjesnoj zajednioci (MZ) Podgorje, naselje Čubrić. Požar je lokaliziran i ugašen.

Klizišta

Na području općine Sapna u protekla 24 sata došlo je do odrona na dijelu regionalnog puta Sapna – Kalesija, zbog kojeg se otežano saobraća na ovoj dionici.

U MZ Trnovci, naselje Zahirovići – na području općine Gračanica, došlo je do reaktiviranja starog klizišta koje ugrožava lokalnu putnu komunikaciju prema ovom naselju.

Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS)

U općini Vogošća Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) jučer je u 9.45 sati primio informaciju o pronalasku NUS-a da je u naselju Tihovići pronađena jedna granata. O ovome su obaviješteni pripadnici Tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Jučer je nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u mjestu Splavište u Goraždu, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ-a izašao na lice mjesta i tom prilikom preuzeo jedan projektil RB i jedan projektil Zolja 64 mm. Preuzeti NUS je uskladišten.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite SBK-a obavješten je da je u gradu ispod Vrškog mosta pronađena jedna ručna bomba. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

Zeničko-dobojski kanton

Za danas, 22.03.2016. godine planiran je početak izvođenja radova na deminiranju lokaliteta „Kazići putni pojas i obala rijeke Rujnice“, ID 13840 od strane deminerske organizacije „DEMIRA“ iz Orašja, saopćeno je iz Operativnog centra FUCZ.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.