Glasački materijal iz Srebrenice sutra stiže u Sarajevo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vreće sa glasačkim materijalom koje se nalaze u Opštini Srebrenica, odnosno Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica bit će sutra u prijepodnevnim satima utovarene u kamion i transportovane u Glavni centar za brojanje glasova u Sarajevo.

Prije toga, na današnjoj sjednici Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijet će odluku kojom se poništava ranije data odluka Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da vrši ponovno prebrojavanje glasačkih listića na pet redovnih biračkih mjesta za koje postoje sumnje da je bilo određenih nepravilnosti.

Rezultati koje su sa tih biračkih odbora telefonski javili članovi biračkih odbora nisu uneseni u obrasce zbog čega se pojavila sumnja i zbog čega je i naloženo ponovno brojanje glasova.

Glasački materijal iz Srebrenice izuzima se po nalogu CIK-a BiH, a nakon što je ustanovljeno da zbog podjele u Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica oni neće biti u stanju da završe izborni proces u Srebrenici do kraja.

U skladu s tim ponovno brojanje glasova na pet biračkih mjesta obavit će Glavni centar za brojanje glasova u Sarajevu.

S obzirom kako će glasački materijal iz Srebrenice pristići u Sarajevo sutra navečer, te da je nužno osigurati promatrače koji će nadzirati ponovno prebrojavanje glasova, taj postupak bi se trebao održati u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu započeo je proces brojanja glasačkih listića pristiglih putem pošte, iz odsustva, kao i onih birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima, putem mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu.

Proces prebrojavanja glasova se odvija u tri smjene i očekuje se da bi ove kategorije glasačkih listića trebale biti obrađene u toku naredne sedmice.

Nakon tog postupka broj tih glasova zbrojit će se onim koji su već obrađeni na redovnim biračkim mjestima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.