Glavni tužitelj na regionalnoj konferenciji o ratnim zločinima: Do danas optuženo 635 osoba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužiteljstvo BiH do danas je optužilo 635 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i institucija je sa najviše procesuiranih osoba i u svjetskim okvirima.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, zajedno sa dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine, sudjeluje na regionalnoj konferenciji o procesuiranju predmeta ratnih zločina, koja se održava na Brijunima, Hrvatska.

Optuženo 635 osoba

Na konferenciji na Brijunima, sudjeluju glavni tužitelji i predstavnici tužiteljstava iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, kao i glavni tužitelj pri MKSJ, Serge Brammertz i veleposlanik SAD za pitanja ratnih zločina Todd F. Buchwald, sa svojim timom.

Glavni tužitelj moderira sesijom koja se odnosi na dosadašnju suradnju tužiteljstava regiona, analizu rezultata, kao i modalitete za unaprijeđenje suradnje.

Bosna i Hercegovina, najviše je zainteresirana za regionalnu suradnju, s obzirom da je najveći broj predmeta za ratne zločine koji su počinjeni u BiH, te zbog toga insistira na stalnom jačanju i razvoju regionalne suradnje, stav je delegacije Tužiteljstva BiH.

Delegacija iz Bosne i Hercegovine, ponosna je na činjenicu da je Tužiteljstvo BiH za 12 godina rada, za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, optužilo 635 osoba, što je svakako značajan rezultat, gledan u lokalnim, regionalnim, pa i svjetskim okvirima, jer je broj optuženih najveći u svijetu nakon Nirnberškog procesa.

Od tog broja, u protekle tri i pol godine, optuženo je 350 osoba, što predstavlja više od polovine ukupnog broja optuženih.

Također, procenat osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina, veći je od 80 posto, a do sada je izrečeno više od 2100 godina pravomoćnih kazni zatvora, što govori o izuzetnom kvalitetu rada tužitelja.

U svom radu na predmetima ratnih zločina, Tužiteljstvo BiH ističe napore koji se ulažu u procesu traženja nestalih, kao bitnog segmenta ovih predmeta sa stanovišta pravde i humanosti, gdje je također potrebna međunarodna suradnja.

Lociranje, otkrivanje…

Također, Tužiteljstvo BiH ističe činjenicu da ima dobru suradnju sa udrugama koje okupljaju obitelji žrtava ratnih zločina u cijeloj BiH, sa kojima se održavaju sastanci nekoliko puta mjesečno, kako bi se čuli stavovi i razmišljanja obitelji žrtava.

Tužiteljstvo poduzima i intenzivne napore u lociranju, otkrivanju i izručenju u Bosnu i Hercegovinu osumnjičenih koji se nalaze diljem svijeta, naročito u prekooceanskim zemljama, te u ovom trenutku očekujemo nekoliko izručenja iz SAD i Francuske, gdje su postupci izručenja u tijeku.

Tužiteljstvo BiH zastupa ideju regionalne suradnje i suradnje sa MKSJ i MMKS, kao ključnih elemenata u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.