Građani FBiH će moći na Listu čekanja za transplantacije jetre, srca i bubrega u Hrvatskoj

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 74. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finanansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. na dan 31.12.2008. godine.

Vlada FBiH je podržala inicijativu Federalne uprave policije i formirala petočlanu interresornu Radnu grupu čiji je zadatak da, u roku od 30 dana, ostvari uvid i sačini analizu opremljenosti i iskorištenosti specijalističkih laboratorijskih instrumenata za gasnu i tečnu hromatografiju i druge slične laboratorijske opreme u federalnim organima uprave i federalnim upravnim organizacijama. Na osnovu toga će pripremiti prijedlog za eventualnu preraspodjelu adekvatne, nedovoljno iskorištene opreme u Federalnu upravu policije.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o prihvatanju Prijedloga protokola o saradnji u području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH će biti u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg. Ovim protokolom regulirano je i pitanje reciprociteta u pogledu uzimanja organa od umrlih darovatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih darovatelja državljana Federacije BiH.

Usvojeni su izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju privrednih društava iz oblasti energije u većinskom vlasništvu Federacije BiH u 2015. godini i dva izvještaja komisije ovog ministarstva za kontrolu namjenskog utroška grant sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta FBiH za 2015. godinu.

Usvojene su i informacije o stanju razvijenosti MSP (mala i srednja preduzeća) sektora u Federaciji BiH za period 2011.-2015. godina i o stanju u oblasti slobodnih zona u Federaciji BiH i o njihovom poslovanju u 2015. godini.

Federalna vlada prihvatila je informaciju o stanju u Remontnom zavoda d.d. Travnik i zadužila Nadzorni odbor ovog privrednog društva da inicira pokretanje stečajnog postupka i da o tome u najkraćem roku izvjesti Vladu Federacije BiH.

Danas je Vlada FBiH zadužila sva federalna ministarstva da joj, u okviru svoje nadležnosti, dostave informaciju, s tabelarnim pregledom, o visini naknada članova uprava, upravnih i nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala, institucijama, ustanovama i fondacijama.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Agencije za državnu službu FBiH o broju i statusu državnih službenika u svim federalnim organima uprave.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.