Građanima Zenice podijeljene maske za zaštitu od aerozagađenja

Zbog povećanog aerozagađenja građanima Zenice danas dijeljene zaštitne maske, javlja Anadolu Agency (AA). Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ danas je Zeničanima podijelilo oko 5.000 maski za zaštitu od povećanog aerozagađenja, a podjela je vršena na Trgu Alije Izetbegovića u centru grada.

Hajrudin Šahić, predsjednik MDD „Merhamet“ Bosne i Hercegovine, rekao je cilj današnje akcije da se animira javnost i podigne svijest o zagađenju.

„Naš cilj je bio prvenstveno da animiramo javnost, sve one koji mogu, hoće i žele da se uključe da pomognemo svim građanima koji su ugroženi, a svi smo ugroženi. Nešto više su ugroženi sigurno oni koji imaju zdravstvenih problema“, rekao je Šahić.

Dodao je kako će se akcija provesti u čitavoj Bosni i Hercegovini, a građanima je, osim zaštitnih maski, dijeljen i materijal edukativnog karaktera.

„U Zenici preventivno dijelimo maske, njih oko 5.000, a širom Bosne i Hercegovine podijelit ćemo oko 50.000 maski koje smo nabavili iz naših sredstava i ovo je naš doprinos što se tiče ovih vremenskih nepogoda, koje su nas sve pogodile u Bosni i Hercegovini“, napomenuo je Šahić.

Sličnu akciju nešto dalje na Trgu Alije izetbegovića proveli su i volonteri Crvenog križa grada Zenica, koji su građanima Zenice također dijelili zaštitne maske.

„Organizovali smo podjelu jednokratnih zaštitnih maski za građane Zenice, a Zenica je dobila 2.100 zaštitnih jednokratnih maski. Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je nosilac aktivnosti koji je obezbijedio maske i upute o podjeli istih te je ovo je prva faza, a eventualna daljna distribucija maski u narednom periodu ovisi od vremenske situacije“, kazala je u telefonskoj izjavi za AA tehnički sekretar Crvenog križa grada Zenica Mirela Hodžić.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine obezbijedio je 11.200 maski za podjelu širom Bosne i Hercegovine, te se današnja akcija sprovodi i u Kaknju i Sarajevu, dok će podjela maski sutra biti u Tuzli.

Zbog visokih koncentracija polutanata u zraku, građani nekoliko bosanskohercegovačkih gradova guše se u smogu i prašini te se ovih dana provode akcije podizanja svijesti i zaštite građana od negativnih efekata visokog zagađenja zraka.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.