Halep: Ovdje nije ostalo ništa, moramo spasiti živote

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U napadima snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njihovih pristalica u posljednjih 27 dana u istočnom Halepu poginuo je 991 civil, javlja Anadolu Agency (AA).

Napadi koje su režimske snage i šiitska milicija započeli 15. novembra na naselja u istočnom Halepu koja se nalaze pod kontrolom opozicije, i dalje traju. Stotine hiljada civila smještenih na malom području strahuju da bi svakog trenutka mogli biti ubijeni. Žele da na siguran način budu evakuisani sa područja bombardovanja.

Iako je ranije ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio kako su režimske snage obustavile napade kako bi civili bili evakuirani, bombardovanja nisu smanjena.

Ayse Ahmed iz Halepa kazala je kako se ne brine za svoj, već za život djece.

”Četiri-pet mjeseci izdržali smo sve u Halepu, od gladi do žeđi, ali treba spasiti ovu djecu”, rekla je Ahmed koja je dodala kako su stanovnici Halepa u vrlo teškoj situaciji.

Ahmed je naglasila kako ne mogu da pronađu hranu za djecu, koja ne spavaju, a i hladno im je.

”Arapi, muslimani, Zapad, čitav svijet nas je same ostavio”, kazala je Ahmed.

Basil Muslum (13) također je kazao kako želi formiranje koridora kojim bi civili napustili Halep.

”Ovdje ništa nije ostalo, ni bolnica ni škola. Svaki dan moramo tražiti ogrjev. Bombardovanja ne prestaju, bombarduju zgrade u kojima žive ljudi”, ističe Muslum.

Jedan od rijetkih medicinskih radnika u području pod opsadom Ahmed Azizi zatražio je da bar bude omogućena evakuacija djece, žena i starih.

”Situacija u Halepu je postala takva da nas ruski i režimski avioni, helikopteri napadaju granatama, klornim plinom i svakakvim vrstama oružja. Vidimo ranjene kako umiru, ali ne možemo da odemo i pomognemo im”, dodao je mladić.

Dječak Muhammed Nur je kazao kako se stanovnici Halepa boje masakra režima, rekao je da voli Halep, ali da ga želi napustiti.

“Deset mi je godina. Veoma volim Halep, ali režim nas napada barel bombama, moramo izaći kako ne bismo umrli”, istakao je Muhammed.

Hasan Ali (12) je ranjen u napadu izvedenom prije mjesec dana.

”Da bar mogu da nas izvuku, nema bolnice, nema hrane. Molim Ujedinjene narode (UN) da nam omoguće da izađemo iz grada”, kazao je Hasan koji je bio na liječenju u Turskoj.

Na području manjem od 15 kvadratnih kilometara koje je u istočnom dijelu Halepa pod kontrolom opozicije živi oko 200.000 civila.

Desetine hiljada civila sa područja pod kontrolom opozicije susrele su se sa lošim ophođenjem pripadnika režima odanog sirijskom predsjedniku. Zvaničnici Ujedinjenih naroda (UN) prošle sedmice su saopćili kako nije poznato šta se desilo sa stotinama muškaraca koji su sa svojim porodicama prešli na područja pod kontrolom režimskih snaga.

Opozicijske grupe su prošle sedmice pozvale na hitni petodnevni prekid vatre.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.