Hasanaginica visočkog Teatra Total proglašena najboljom predstavom 44. festivala Fedra

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gotovo sedam dana nakon što su Visočani igranjem Hasanaginice otvorili 44. teatarski festival Fedra u Bugojnu, sinoć je proglašavanjem najboljih pojedinaca i teatarskih grupa, te dodjelom nagrada, završena 44. po redu Fedra, najstariji festival u BiH.

Žiri festivala, koji je radio u sastavu: Ljiljana Čekić, predsjednica žirija, Faketa Salihbegović Avdagić i Sulejman Bosto tokom posljednjeg dana donio je odluke o najboljim učesnicima festivala. Među tim nagradama našle su se i četiri koje su bile rezervirane za članove Teatra Total iz Visokog, no krenimo redom:

Diplomu za mladalačku predanost izazovima pozorišnog stvaralaštva dobilo je Gradsko pozorište Trebinje, za predstvu „Ministarka“.

Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Nevena Milašinović, za predstavu „Magareće godine“ Gradskog pozorišta „Jazavac“. Čistom i preciznom estetikom autorka je doprinijela prikladnom oblikovanju ambijenta Ćopićeve naracije.

Nagradu za najbolji izbor muzike dobio je Lordan Muzaferija za predstavu „Hasanaginica“, Teatra „Total“ Visoko. Rafiniranim emotivnim nabojem umjetničke interpretacije, muzika u ovoj predstavi snažno podvlači unutarnja previranja.

Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Ana Vučić za ulogu Marice u predstavi „Učiteljice“ HKUD Didak, Gradnić (Čitluk). Glumačkom razigranošću mlada glumica jasno je oslikala lik junakinje koja svojom energijom otvara vjeru u vlastite snage i pronalazi put u autonomiju slobode.

Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je Zoran Jelić za ulogu u predstavi „Prljav veš“, banjalučkog Studentskog pozorišta. Uvjerljivom i iskrenom glumačkom igrom ovaj glumac je sugestivno i suvereno vodio glavni tok scenske radnje.

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Emina Karamehić za ulogu majke Hasan-agine u predstavi „Hasanaginica“, Teatra „Total“ Visoko. Karamehićeva je svojom snažnom ekspresijom vjerodostojno oblikovala lik dominantne i posesivne majke.

Također i nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu odnijeli su Visočani, a njom je okićen Faik Salihbegović za ulogu Bega Pintorovića u predstavi „Hasanaginica“, Teatra „Total“ Visoko. Prelamajući svu složenost socijalno-istorijskog okvira, kroz prizmu svog lika, bard amaterskog glumišta, promišljenom artikulaciom u gesti i glumačkom izrazu vješto je nijansirao svoju glumačku kreaciju.

Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Andrijana Zubac za ulogu Stane u predstavi „Učiteljice“ HKUD Didak, Gradnić (Čitluk). Upotrebom svedenih glumačkih sredstava, uz bogatstvo emotivnog doživljaja glumica podcrtava svu tragičnost svoga lika.

Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Amel Ugarak za tumačenje lika Vojislava Vučića u predstavi „Đavolja posla“ Teatra FEDRA Bugojno. Bogatstvom i energijom glumačke transformacije ovaj talentovani glumac suvereno je kreirao dramu glumačke egzistencije.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Senada Milanović za predstavu „Đavolja posla“ Teatra FEDRA Bugojno. Odvažnim izborom rediteljskih rješenja rediteljica vješto kreira okvir pozorišnog događaja integrišući u njemu suprostavljene perspektive teatarskog iskustva.

Ravnopravne nagrade za najbolju predstavu u cjelini, dobile su predstave „Hasanaginica“ Teatra „Total“ Visoko u režiji Jesenka Muzaferije i predstava „Prljavi veš“, Banjalučkog Studentskog pozorišta iz Banjaluke, u režiji Aleksandra Pejakovića.

Premda formalno i sadržajno različite, ove dvije predstave, koje potiču iz različitih društveno-istorijskih konteksta, podjednakom razinom svojih pozorišnih dometa, postavljaju bitna pitanja koja duboko zadiru u egzitencijalne i društvene probleme vremena u kome živimo.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.