Hasanović i ostali izjasnili se da nisu sarađivali sa Islamskom državom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Salko Imamović, Fikret Hadžić, Ibro Delić i Samir Hadžalić izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi za organizovanje terorističke grupe i učešće u borbama na strani Islamske države.

Sud BiH potvrdio je 10. juna optužnicu koja ovu grupu lica tereti za organizovanje terorističke grupe.

Hasanoviću je na teret stavljena i neovlaštena proizvodnja ili promet oružja ili eksplozivnih materija, a Mirzi Kapiću, Ibro Deliću i Ademu Karamuji i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine, kao pripadnici selefijske zajednice u BiH, u nekoliko gradova i mjesta prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkoj organizaciji “Islamske države” na području Sirije i Iraka.

Optuženi su da su sa područja Turske ilegalno prelazili na teritoriju Sirije, te učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga “Islamske države”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.