Hasib Mimić, 18-godišnji hafiz i hadžija iz Visokog: Kurban bajram je pobjeda nad egoizmom i samim sobom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bajrami najljepše mirišu u avlijama i srcima istinskih vjernika, a naročito kod Visočaka hafiza Hasiba Mimića za kojeg Kurban-bajram, kako kaže, predstavlja pobjedu nad egoizmom i samim sobom. Do 18. godine uspio je savladati hifz i obaviti hadž, a ovaj uspješni mladić otkriva za Faktor kako je od najranijih dana pokazivao interes za učenjem Kur'ana, te kako se njeguju islam i muslimanski blagdani.

Mladi hafiz kaže da memorisati Kur'an nije nimalo lako, ali da je iz ličnog iskustva naučio da je ponavljanje i održavanje znanja daleko teže nego memorisanje. Pojašnjava nam da nema pravila kad se treba početi sa učenjem hifza, ali smatra da već od ranog djetinjstva treba čitati Kur'an.

– Hifz je lijepo učiti što je moguće prije, jer onom ko zavoli Kur'an kao dijete, nikada neće biti teško učiti i ponavljati naučeno – rekao nam je Mimić.

Učenje hifza Mimić je završio 2013., a već u septembru naredne godine, u svojoj 18 godini, obavio je hadž sa ocem Senadom. Kaže da je kao i svi muslimani želio da ispuni i tu petu islamsku dužnost, ali nije se nadao da će se to tako brzo desiti.

– Hadž je došao iznenada. To je zaista nevjerovatno iskustvo. Sve je prošlo kao san, a tek mnogo kasnije postao sam svjestan veličine tog čina i zadovoljstva. Zahvalan sam Allahu dž.š., što mi je omogućio da obavim i ovu dužnost – istaknuo je Mimić.

Kurban-bajram za Mimića je simbol radosti, veselja, osmijeha i posebnog poštovanja. Naglašava da Bajram ne treba obilježavati na način da se bilo kome oduzima njegovo pravo, jer i ovaj blagdan treba proći u skladu sa šerijatskim propisima.

– To je veselje zbog vanredne pobjede Ibrahima a.s. nad Iblisom koji ga je pokušao omesti u njegovom usponu ka Allahovoj dž.š. milosti. Kurbani koje koljemo za ovaj bajram upućuju na naše požrtvovanje i pobjedu nad svojim nefsom i škrtosti koja stanuje u našoj blizini. Uz to, ovaj bajram se naziva još i hadžijski, zato što krećemo na neizvjestan put, kako bismo u blizini Kabe i stojeći na Arefatu zadali posljednji udarac Iblisu – pojašnjava Mimić.

Kao student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Mimić je svakodnevno vezan za učenje Kur'ana. Onima koji ne znaju, rado objasni šta je hifz, a svakome ko ima dilemu da li da krene sa učenjem hifza, preporučuje da se ne dvoumi niti u jednom trenutku.

(Faktor)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.