Hawking: Za 100 godina kompjuteri će biti moćniji od ljudi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Britanski teoretski fizičar Stephen Hawking je na konferenciji u Londonu izjavio da bi vještačka inteligencija mogla biti najgora stvar koja je zadesila čovječanstvo.

Hawking je istakao da cijelo čovječanstvo treba da se zabrine zbog razvoja vještačke inteligencije.

“Kompjuteri će postati moćniji od ljudi u narednih 100 godina zahvaljujući vještačkoj inteligenciji. Moramo se mnogo potruditi da jednom kada se to desi kompjuteri imaju ciljeve koji su ujednačeni s ciljevima čovječanstva. Naša budućnost će biti utrka između rastuće snage tehnologije i mudrosti kojom ćemo je koristiti”, rekao je.

Naglasio je da je vrlo važno ko ustvari kontroliše vještačku inteligenciju dodajući da će u budućnosti velika briga čovjećanstva biti da li uopšte može kontrolisati vještačku inteligenciju.

“Razvoj vještačke inteligencije bi mogao značiti kraj ljudske vrste”, istakao je Hawking.

Hawking je i ranije upozoravao da bi vještačka inteligencija mogla biti najgora stvar koja je zadesila čovječanstvo.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.