Higijena ruku značajna za očuvanje zdravlja i prevenciju bolničkih infekcija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Klinički centar Univerziteta Sarajevo obilježio je danas Svjetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, koji se u skladu s kalendarom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) obilježava u zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Ovogodišnja kampanja provodi se pod nazivom “Sačuvajmo život, operimo ruke“, a tim povodom sa pacijentima, posjetiocima i zdravstvenim radnicima danas su se, u auli DIP-a KCUS-a, družile medicinske sestre i tehničari.Oni su kroz razgovor i podijelom flyera nastojali ukazati na značaj pravilne higijene ruku u prevenciji bolesti.

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović kazala je da je cilj kampanje da se globalnoj mreži pridruži što veći broj zdravstvenih ustanova, koji će poticati svoje uposlenike na što češće obavljanje te najjeftinije i izuzetno značajne mjere prevencije bolničkih infekcija.

– Danas ćemo simbolično obilježiti ovaj dan druženjem s pacijentima, posjetiocima i zdravstvenim radnicima, podjelom letaka i predavanjima o higijeni ruku, te dati doprinos podizanju svijesti o značaju pravilne higijene ruku u očuvanju zdravlja i prevenciji bolničkih infekcija – istakla je Eminović.

Glavna sestra DIP-a KCUS-a Aida Kapo kazala je da je higijena ruku jedna od najvažnijih stvari u prevenciji bolničkih infekcija, koje danas predstavljaju veliki problem prvenstveno jer se produžava boravak u bolnici te povećava upotreba antibiotika.

Azra Čamdžić s Instituta za mikrobiologiju kazala je da se KCUS pridružio globalnoj mreži zdravstvenih institucija koje i ove godine učestvuju u kampanji podizanja svijesti o značaju higijene ruku.

– Infekcije se najčešće i najbrže prenose prljavim rukama, kako samih pacijenata tako i zdravstvenog osoblja, što znatno otežava i produžava samo liječenje pacijenata. Kako bismo spriječili nastanak bolničkih infekcija, nastojat ćemo raditi na podizanju svijesti o higijeni ruku, kao jednostavnom i brzom načinu sprječavanja širenja infekcija – navela je Čamdžić, prenosi Služba za odnose s javnošću KCUS-a.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.