Hrvatska postavila ogradu na granici sa Srbijom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na graničnom prelazu Batina, u srijedu navečer malo poslije 20 sati, zaustavljen je saobraćaj i s hrvatske i sa srpske strane, bez predhodne najave i objašnjenja, a ujutro je počelo postavljanje ograde. Oglasio se MUP RH.

“U cilju sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno saobraćajnice koja vodi prema navedenom prelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih ugroza”, saopćeno je u četrvtak iz MUP-a RH.

To je prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od svojih susjednih država.

Metalna ograda nalazi se otprilike na sredini batinskog mosta, na hrvatskoj strani.

“Za ovu novu činjenicu zatvaranja mosta na Batini i eventualne opasnosti od novog migracijskog vala, u interesu nacionalne sigurnosti bi bilo jako loše da idem bez svih činjenica bilo što komentarisati ili govoriti. Mogu načelno reći da Republika Hrvatska mora imati spreman odgovor na takve situacije, a to znači kako će se postaviti prema eventualnim rizicima koji se mogu dogoditi”, kazao je Ranko Ostojić, bivši ministar unutrašnjih poslova RH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.