HT Eronet potonuo u gubitak!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Alternativne platforme za prijenos govora i poruka (Skype, WhatsApp, Viber, Messenger, Telegram…) odavno su svuda u svijetu, pa i u BiH srušile visoke profite standardnih telekom operatera, s tom razlikom što taj trend u BiH još izraženiji i zaoštreniji nego igdje u okruženju.

Prvi put nakon rata, desilo se da je jedna od tri telekom kompanija u BIH poslovala s gubitkom. Riječ je o HT Mostar, najmanjem od tri standardna telekom operatera, koja je prvih šest mjeseci ove godine, prvi put u povijesti, okončala s gubitkom.

HT Mostar je prvo polugodište 2016. godine završio sa gubitkom od 1,15 miliona KM, objavljeno je na web stranici društva. HT Mostar je potonuo u gubitak nakon što je u istom periodu prošle godine poslovao s dobiti od 4,6 milijuna KM.

Kompanija je u prvih pola godine ostvarila prihode od 100,7 miliona KM u odnosu na 112,5 milijuna KM ostvarenih godinu ranije.

Druga dva telekom operatera poslovala su pozitivno, no sa značajnim padom neto profita, što je osobito izraženo kod M.tela.

M:tel grupa ostvarila je u prvom polugodištu 2016. godine neto dobit od 26,7 miliona KM, a to je znatno slabiji rezultat nego u istom periodu prošle godine kada je neto dobit iznosila 40,8 miliona KM.

M:tel je ostvario poslovne prihode od 222,8 miliona KM, što je za oko 12,5 miliona KM manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Dobit BH Telecoma kao vodećeg bh. operatera u pružanju telekomunikacijskih usluga u prvih šest mjeseci tekuće godine iznosila je 36,3 miliona konvertibilnih maraka (KM), i manja je za 3,3 miliona KM u poređenju s istim periodom protekle godine kada je kompanija u prvih šest mjeseci ostvarila neto dobit od 39,6 miliona KM.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.