Hypo banka: Tri četvrtine klijenata prihvatilo rješenje za kredite u švicarcima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dvije Hypo banke koje djeluju u BiH, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, privode kraju implementaciju rješenja koje je klijentima, korisnicima kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, ponuđeno u martu ove godine.

Kako je saopšteno iz Hypo banke, na nivou Bosne i Hercegovini 71 posto klijenata realizovalo ili je u završnoj fazi realizacije rješenja koje podrazumijeva umanjenje dugovanja uz konverziju ili uz zatvaranje kredita.

Kako navode iz te banke, u Federaciji BiH taj postotak iznosi 57, a u Republici Srpskoj 83 posto.

Konverzija ili zatvaranje kredita uz značajna umanjenja dugovanja, koju su Hypo u BiH ponudile klijentima, prepoznato je kao fer rješenje. Tim rješenjem se na relaciji banka -klijent, na uspješan način, rješava regionalni problem nastao porastom vrijednosti švicarskog franka, koji je kao posljedicu imao uvećanje dugovanja po kreditima za klijente koji su odabrali financiranje s valutnom klauzulom u toj valuti.

Konverziju ili zatvaranje kredita uz značajan otpis dugovanja podržale su i mjerodavne institucije naše zemlje, jer ponuđeno rješenje ne ugrožava domaći bankarski sustav ni domaću ekonomiju, navodi se dalje u priopćenju.

Ističe se kako trošak koje su dvije Hypo banke u BiH do sada uknjižile temeljem odobrenih umanjenja dugovanja iznosi 26 milijuna maraka i u cijelosti je pokriven od vlasnika banaka – američkog fonda Advent Internationala i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovaj iznos je značajan, no on, s druge strane, bankama osigurava kvalitetniju strukturu kreditnog portfelja, a klijentima realizirano rješenje olakšava otplatu preuzetih obaveza po kreditu, stoji u saopštenju Hypo-Alpe-Adria banke.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.