I jučer prekoračene granične vrijednosti zagađujućih materija u zraku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalni hidrometeorološki zavod saopćio je da je i jučer došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracija pojedinih zagađujućih materija u zraku na svim mjernim mjestima, osim na pozadinskoj stanici Ivan Sedlo.

Navode da su koncentracije lebdećih čestica bile visoke u Tuzli, Živinicama, Zenici, Lukavcu, Sarajevu, Goraždu i Jajcu.

Koncentracije sumporidoksida više od propisanih graničnih vrijednosti su izmjerene u Tuzli i Živinicama. U Zenici jučer nije bilo dovoljno validnih mjerenja za određivanje srednje dnevne vrijednosti koncentracija SO2, međutim na osnovu iskustava, opšte meteorološke slike i izvršenih mjerenja – moguće je utvrditi da su te vrijednosti ponovo prekoračene.

Danas su u Zenici, Sarajevu, Jajcu, Goraždu i Kaknju nešto povoljniji uvjeti s aspekta kvaliteta zraka, te se može govoriti o umjereno zagađenom zraku. Međutim, do kraja dana očekuje se ponovni porast koncentracija zagađujućih materija, koji će biti nastavljen i u danima vikenda.

U Tuzli, Lukavcu, Živinicama uvjeti su slični jučerašnjem – nepovoljni, i ne očekuju se značajne promjene za dane vikenda.

Područje Hercegovine i zapadne Bosne generalno ima povoljnije uvjete s aspekta kvaliteta zraka tako da se u tim dijelovima zemlje ne očekuje slična situacija. Međutim, nema izmjerenih podataka koji će to potvrditi.

U naredna tri dana očekuje se nastavak trenda postepenog porasta koncentracija zagađujućih materija, s mogućim oscilacijama u toku poslijepodnevnih sati.

Za provedbu mjera za sprječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije, a za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, saopćeno je iz FHMZ.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.