Iako u Turskoj i Egiptu kažu da su haram: Pokemoni utjecali na veću posjetu džamijama i crkvama u SAD-u

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vjerske vlasti u Egiptu već su odlučile da je igrica Pokemon GO haram (zabranjena), a na sličnu zabranu sprema se i Turska. U međuvremenu, igrica je u Sjedinjenim Američkim Državama privukla veliki broj ljudi u džamije i crkve.

Udruženje turskih imama (Diyanet-Sen) predložilo je zabranu igrice Pokemon GO, a kao osnovni razlog navodi se nepoštivanje svetosti prostora džamije, jer igrači i u dvorištima džamije nastoje uhvatiti Pokemone.

S druge strane, igrica je privukla i veliki broj posjetitelja u džamije i crkve.

Svjetski mediji prenose da su mnogi tzv. Pokestopovi locirani u džamijama i crkvama, tako da igrači dolaze u sve većim brojevima kako bi uhvatili Pokemone.

Jedan od imama u SAD-u napisao je kako ramazan i Bajram više nisu jedini razlozi kada veći broj građana posjećuje džamije.

“Sada su Pokemoni u vrhu liste”, napisao je on na Twitteru.

Svećenik Ryan Kaup iz Nebraske nada se da će Pokemoni utjecati na veću posjetu crkvama te je odlučio ispred crkve staviti poziv svim igračima naglašavajući da su dobrodošli u crkvu bez obzira na to žele li se moliti ili samo uhvatiti Pokemona.

Na društvenim mrežama igrači su podijelili svoja iskustva s hvatanjem Pokemona u džamijama i crkvama.

“Pokemoni su razlog zašto sam u posljednjih 10 godina prvi put rado otišao u crkvu”, piše jedan igrač.

“Moj momak nije bio u džamiji u posljednje četiri godine, ali je danas išao hvatati Pokemone”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.