Identificirano sedam žrtava iz proteklog rata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sedam žrtava iz proteklog rata identificirano je danas u Tuzli. U Komemorativnom centru identificirani su posmrtni ostaci dviju žrtva, a u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli pet.

U Komermorativnom centru identificirane su dvije žrtve iz proteklog rata bošnjačke nacionalnosti ubijene na području Vlasenice i Bratunca 1992. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je među identificiranima maloljetni Meho (Hakija) Bećirović, koji je imao 15 godina kada je ubijen na području Vlasenice, a posmrtni ostaci pronađeni su na lokalitetu Pervani, na području Vlasenice.

Druga žrtva koja je identificirana u Komemorativnom centru u Tuzli je Emir Huremović. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2003. godine u masovnoj grobnici Ogradice na području Vlasenice.

Identificirani su: Meho (Hakija) Bećirović, rođen 1978. u mjestu Neđeljišta, općina Vlasenica i Emir (Emin) Huremović, rođen 1956. u Vlasenici.

U Podrinje identifikacionam centru u Tuzli identificirani su posmrtni ostaci pet žrtava, a riječ je o žrtvama ubijenim tokom genocida izvršenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Čengić navodi da su posmrtni ostaci žrtava ekshumirani u ranijem periodu iz masovnih grobnica Kamenica i Branjevo na području Zvornika, masovne grobnice Zalazje na području Srebrenice i masovne grobnice Cerska na području Vlasenice.

Među identificiranim žrtvama su dva brata Ismet i Safet Avdić ubijeni u 18. i 21. godini.

– Posmrtni ostaci osamnaestogodišnjeg Ismeta pronađeni su u dvije različite masovne grobnice. Dio tijela pronađen je u primarnoj masovnoj grobnici Branjevo, a dio u sekundarnoj masovnoj grobnici Kamenica na području Zvornika. Posmrtni ostaci njegovog brata Safeta ekshumirani su iz masovne grobnice Cerska, na području Vlasenice – kazala je Čengić.

Identificirani su:

1. Ismet (Halil) Avdić, rođen 1977. u mjestu Pećišta, općina Srebrenica;

2. Safet (Halil) Avdić, rođen 1974. u mjestu Pećišta, općina Srebrenica;

3. Izam (Ibiš) Ibišević, rođen 1976. u mjestu Pribidoli, općina Srebrenica;

4. Ibrahim (Mehmed) Hrnjić, rođen 1965. u mjestu Glodi, općina Zvornik;

5. Mehmed (Omer) Hrustić, rođen 1949. u mjestu Donja Kamenica, općina Zvornik.

Čengić je kazala da je do sada identificirano 95 žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Potočarima.

Ističe da ovaj broj još nije konačan te da će u narednom periodu biti obavljene nove identifikacije.

– U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci 90 žrtava koje su identificirane DNK analizom i od članova porodica, ali zbog nekompletnosti tijela porodice se nisu odlučile da ukopaju posmrtne ostatke na ovoj dženazi – kazala je Čengić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.