Igor Crnadak: Ovo će biti godina dobrih rezultata BiH i Srbije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocjenio je da jačanje odnosa Republike Srpske i Srbije, te BiH i Srbije apsolutno nema alternativu i da će 2016. biti godina mnogih zajedničkih uspjeha.

“Očekujem da Srbija i BiH naprave nove dobre rezultate, posebno na polju ekonomskog razvoja, borbe protiv korupcije i evropskih integracija”, izjavio je Crnadak novinarima u Beogradu.

Šef diplomatije BiH je rekao da je zadovoljan porukama koje dolaze od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, u “dijelu koji se odnosi na jasnu podršku BiH na evropskom putu, kao i jasno definisanu podršku Republici Srpskoj koja se oslanja na Dejtonski sporazum”.

“Važno je da Vlada Srbije posmatra u RS sve građane jednako, ne pravi nikakve razlike kao što su neke ranije vlasti u Srbiji radile i sve to skupa stvara jedan pozitivan ambijent kada su u pitanju odnosi Srbije i BiH”, kazao je ministar.

Saradnja sa Srbijom je od najvišeg značaja za BiH, istakao je Crnadak i dodao da razvijanje i podizanje na viši nivo svih odnosa sa susjedima ostaju prioriteti spoljne politike.

“Poslije 2015. koja je bila teška godina, mislim da smo uspjeli da te odnose vratimo na pozitivan put”, kazao Crnadak, ocjenivši da je jačanje odnosa Beograda i Banjaluke i Beograda i Sarajeva u interesu svih.

Crnadak je kazao da je “trougao Beograd-Zagreb-Sarajevo” trougao u kojem će se odražavati stabilnost i opšti uspeh u razvoju cijelog regiona.

“U posljednje vrijeme poruke koje dobijamo iz Srbije i Hrvatske su pozitivne i kostruktivne kada je u pitanju zajednička budućnost i nadamo se da će tako i da se nastavi”, rekao je Crnadak.

Osvrnuviši se na izbor nove vlade u Hrvatskoj i predstojeće izbore u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, Crnadak je izrazio uvjerenje da će se i poslije izbora nastaviti “pozitivan tok” koji postoji u regionu.

“Očekujem da neće prevagnuti, ili bar neće dobiti dovoljnu podršku oni koji bi mogli da u nekom bezbjednosnom smislu okrenu region u drugom smjeru”, kazao je Crnadak.

Dodao je i da će pratiti izbornu kampanju u Srbiji i da se nada da će izbori biti nastavak daljeg reformskog jačanja u Srbiji i da će donijeti dodatno poboljšanje života za sve građane.

Crnadak je u Beogradu razgovarao s novinarima u okviru novih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH u cilju jačanja uloge medija u razvoju regionalne saradnje, a sastaće se i s novinarima u Podgorici i Zagrebu, kao i s dopisnicima regionalnih medija u Sarajevu.

Šef diplomatije BiH će večeras prisustvovati finalnoj utakmici Evropskog prvenstva u vaterpolu, a kako je rekao, veoma mu je drago što će se za prvo mjesto boriti susjedne zemlje Srbija i Crna Gora.

“Siguran sam da se niko u Crnoj Gori, pa ni moj kolega Igor Lukšić, neće ljutiti što ćemo mi koji dolazimo iz RS biti na strani Srbije večeras”, kazao je Crnadak.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.