Interpol: Raspisano šest crvenih potjernica za teroristima iz BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Interpol je na zahtjev BiH raspisao šest crvenih potjernica za njenim državljanima zbog terorizma i ilegalnog priključivanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama koje su uglavnom u sastavu takozvane Islamske države.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u utorak da su na zahtjev BiH raspisane dvije crvene potjernice, ali je njihov broj tri puta veći.

Međunarodna potraga je raspisana za državljanima BiH Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca.

Šesta potjernica se odnosi na državljanina Saudijske Arabije i BiH Ahmeda Zuhairija (50), kojeg pravosuđe BiH traži zbog izdržavanja kazne za terorizam. Pored toga plave potjernice su raspisane za 65 državljana BiH, za koje se takođe sumnja da su povezani sa terorizmom.

Ljudi s potjernica su pripadnici takozvane Islamske države – većina njih nalazi se u Siriji i pripadnici su terorističke organizacije Islamska država. Svi su otišli u posljednjih nekoliko godina da bi se pridružili teroristima – kaže sagovornik “Glasa Srpske” blizak sigurnosnim institucijama BiH.

Grahović je povezan s takozvanim vehabijskim vođom Huseinom Bilalom Bosnićem, koji je nedavno nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja boraca za sirijsko ratište. Uoči dolaska pape Franje u BiH u julu prošle godine Grahović je sa svojim pristalicama putem islamističkog portala “Vijesti umeta” objavio video-zapis u kojem najavljuju pokolj širom BiH i pozivaju na džihad. Sigurnosne službe utvrdile su da je video nastao u Siriji.

Ćufurović se nalazi na ratištu u Siriji, a njegov otac Šefik pojavio se kao svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Bosniću u martu prošle godine, kazavši da mu se sin javio iz Sirije krajem 2014. godine. On je rekao da je njegov sin radio i živio kod Bosnića i da je u Siriju otišao direktno iz njegove kuće.

– Bosnić ga je uputio da tamo ide. Išao je i u Sarajevo na neku praksu, vjerovatno za baratanje naoružanjem – kazao je Ćufurović.

Pečenković je otišao u Siriju krajem 2013. godine, a odveo je i suprugu i dvojicu maloljetnih sinova, koji su se takođe pridružili takozvanoj Islamskoj državi. On je postao komandant jedinice, a prema nezvaničnim informacijama, poginuo je prošle godine. Njegov sin Dino Pečenković dovezao je u Sarajevo napadača na američku ambasadu Mevlida Jašarevića na dan kada je izvršen taj teroristički napad.

Keserović je u Siriju otišao početkom 2013. godine. Nakratko je boravio u Zavidovićima, ali se opet vratio u Siriju. On je jedan od aktera dvadesetominutnog propagandnog dokumentarca Islamske države posvećenog BiH, Kosovu i Sandžaku. Dokumentarac takozvane Islamske države posvećen BiH, Kosovu i Sandžaku.

– Borite se tamo protiv njih. Ako možete postavljajte im eksplozive u njihovim kućama. Uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo… Neka crknu od muke i od otrova. Ubijajte ih gdje god stignete, po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku – glasio je poziv terorista s tog video-zapisa.

Mešanović je jedan od osnivača paradžemata u Gradačcu, a navodno je promijenio i ime. U Siriji je boravio u nekoliko navrata i vraćao se u Gradačac, gdje je posljednji put viđen 2014. godine.

Zuhairi, koji je zbog ratnih zasluga u Armiji RBiH dobio državljanstvo i pasoš BiH, odgovoran je za bombaški napad u Mostaru 14. septembra 1997. godine. Tada je u “golfu” eksplodirala bomba od koje je 56 stanova potpuno uništeno, a 29 osoba ranjeno. Zuhairi je to uradio da bi se osvetio Hrvatima, jer je bio zatvorenik HVO-a. On se nalazi u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo na Kubi, pa je moguće da će biti izručen BiH.

Prioritet nadležnih je borba protiv terorizma

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH razgovarali su jučer s direktorom Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Pericom Stanićem o prijetnji od terorizma. Stanić je rekao da su prioriteti borba protiv terorizma i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Nastradala porodica iz BiH

Domaći takozvani islamistički portali objavili su da je u Siriji prvi put nastradala kompletna porodica iz BiH koja se priključila džihadistima. Navodno su poginuli Valdes Karić, njegova trudna supruga i troje djece, kada je raketa pogodila automobil u kojem su bili. Karić je ranije živio i u Švicarskoj, a jedno vrijeme je bio pripadnik terorističke organizacije Front Al-Nusra.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.