Invazija otrovnih riba na Jadranskom moru u Hrvatskoj

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Jadranskom moru u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina zabilježeno je 14 novih ribljih vrsta među kojima ima i veoma otrovnih koje mogu da ubiju čovjeka ukoliko konzumira njihovo meso.

Smrtonosna riba “fugu” ili “četvorozupka”, zatim “žutuga ljubičasta” koja liči na ražu i veoma je otrovna, te “grbavi čizmar” samo su neke od novih, egzotičnih vrsta riba koje dolaze u Jadransko more.

Trenutno u Jadranu postoji 454 različitih ribljih vrsta iz 139 porodica riba, ali taj broj i dalje raste, prenose hrvatski mediji.

Na Okeanografskom institutu u Splitu ističu da će trend povećanja neobičnih ribljih vrsta u Jadranu biti nastavljen, ali naglašavaju da kupači nemaju razloga za strah. Sa ovog instituta upozoravaju da ne treba konzumirati ribe poput “četverozupke” ili “žutulje”.

Otrovne ribe u Jadranu lakše je pronaći u južnom dijelu. Njihovom zadržavanju u moru doprinijelo je globalno zagrijavanje.

Otvaranjem Sueckog kanala mnoge invazivne vrste riba iz Crvenog mora postale su dio sastava Sredozemlja. Ključna tačka preko koje su stigle u Sredozemno more su Gibraltarska vrata.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.