„IPIN“ iz Bijeljine vrši vodoistražne radove za 10.000,00 KM u Radovaljskom slivu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Za početak vodoistražnih radova, pretpostavke o ogromnim količinama vode za piće.

Počela realizacija Investicionog programa Općine Visoko u oblasti komunalne infrastrukture – vodosnabdijevanja koja je nakon bezuspješnog pokušaja otkrivanja većih kapaciteta na izvorištu Vrutak i Šećine njive odakle se napaja gradsko podrućje krenula u iznalaženje novih lokacija koje „kriju“ zalihe vode.

Budžetom Općine Visoko za 2015. godinu za ovu namjenu predviđena su određena sredstva a 10 hiljada KM je planirano da se utroši za lokalitet Paljike u slivu lokalne rječice Radovljanke.

Stručnjaci iz Instituta za primjenjenu geologiju i vodoinženjering „IPIN“ iz Bijeljine su započeli sondiranje terena kako bi utvrdili o kojim količinama vode se radi te na kojoj dubini se nalazi.

Savjetnica općinske načelnice, doktor građevinskih nauka Milada Mataradžija iz Lokalnog ekonomskog razvoja (LER) općine u kratkoj izjavi kazala je: „ u toku su vodoistražni radovi u slivu rijeke Radovljanke , kako bi dobili jasne pokazatelje o vjerovatnoči postojanja i količini zaliha vode. U slučaju potvrđivanja sumnji u opravdanost investiranja ovo je ujedno i priprema za donošenje Odluke Općinskog Vijeća kojom bi se zaštitilo vodoistražno područje od buduće gradnje stambeno- poslovnih objekata i zasada stabala“.

U neposrednoj blizini istažnih radova nalazio se i bunar sa razvedenom infrastrukturom koji je u toku izgradnje Aerodroma Visoko zadovoljavao potrebe kompletnog objekta u izgradnji a potom nemarom odgovornih potpuno devastiran, na žalost kao i ostali objekti Aerodroma.

(VisokoIN/Senad Goralija)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.