Islamska država drži 3.500 žena i djece kao robove

Tri hiljade i pet stotina ljudi, uglavnom žena i djece, drže kao robove u Iraku džihadisti grupe Islamska država (IS), saopćile su danas Ujedinjene nacije.

“Islamska država u Iraku i Levantu (EIIL, koja se zove i IS) nastavlja s nasiljem, kršenjem ljudskih prava i humanitarnog prava, na sistematski i masovan način.

Ova djela u nekim slučajevima se mogu računati kao ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, ili možda čak i genocid”, može se pročitati u izvještaju UN-a.

Misija asistencije Ujedinjenih nacija za Irak i Ured za ljudska prava Ujedinjenih nacija procjenjuju da je 3.500 osoba “koje IS trenutno drži kao robove”. “Zatočeni su uglavnom žene i djeca, većinom iz jezidske zajednice, ali i drugih manjinskih etničkih i vjerskih zajednica, naveo je Le Figaro.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.