Isparavanje elektronskih cigareta nema toksičan efekat

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U nedavnom istraživačkom radu, naučnici su otkrili da dim elektronskih cigareta nema toksično djelovanje na ćelije koje se nalaze u ljudskim plućima.

Novo istraživanje, provedeno od strane British American Tobacco (BAT), pokazalo je da udisanje nikotinskih para može biti sigurno kao i udisanje zraka.

Da bi izveo potrebne eksperimente, duhanski div je ostvario saradnju sa MatTek Corporation, koja proizvodi modele ljudskih ćelija koje se koriste u „in vitro“ laboratorijskim eksperimentima, prenosi Avaz.

Naučnici su koristili „robota za pušenje“ da bi ćelije pluća izložili dimu duhanskih cigareta, dimu e-cigareta i običnom zraku.

Nakon što su ćelije bile izložene duhanskom dimu šest sati, došlo je do njihovog umiranja.

Međutim, nakon što su ćelije bile izložene „agresivnoj i neprekidnoj“ dozi dima e-cigareta, naučnici su tvrdili da su oštećenja nastala na ćelijama slična oštećenjima koje je uzrokovalo izlaganje običnom zraku.

Glasnogovornica BAT-a, Dr Marina Murphy, je izjavila:

– Koristeći kombinaciju robota za simulaciju pušenja i laboratorijskih testova koristeći plućnu maramicu, bilo je moguće demonstrirati. Aerosoli e-cigareta koji su korišteni u ovom istraživanju nemaju otrovno djelovanje na ljudska pluća.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.