Istraživači otkrili šta rade sajtovi: Špijuniranje pomoću baterije u smartphonu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Grupa istraživača demonstrirala je kako se korisnici mobilnih telefona mogu špijunirati pomoću, vjerovali ili ne, količine preostale energije u bateriji smartphona.

Malo poznata funkcionalnost koju ima HTML5 podrazumijeva da web sajtovi mogu lako da otkriju kolika je napunjenost baterija smartphona ili laptopa svakog posjetioca koji na ovaj način pristupa njihovom sajtu, a stručnjaci za bezbjednost upozorili su da se ova informacija može koristiti za praćenje posjetilaca.

Ova funkcionalnost trenutno je podržana u Firefoxu, Operi i Chromeu, a zaslugu za njeno lansiranje ima World Wide Web Consortium.

Cilj je, kako kažu, da se pomogne korisnicima da efikasnije koriste bateriju.

U idealnom slučaju, sajt kom korisnik pristupa dobija podatke o tome da li je baterija na izdisaju i mijenja mod korištenja sajta u režim za slabu bateriju.

Sve bi to bilo uredu, da se od korisnika traži saglasnost za pristupanje takvim podacima na njihovom telefonu. Međutim, to nije slučaj, a izgovor je da informacije koje se preuzimaju minimalno zadiru u privatnost, pa se zato i ne zahtijeva da korisnici dozvole pristupanje ovim podacima.

Istraživači tvrde da su informacije koje sajtovi na ovaj način dobijaju iznenađujuće precizne i detaljne, a uključuju čak i procijenjeno vrijeme, u sekundama, koje je potrebno da bi se baterija napunila potpuno, kao i preostali kapacitet baterije u procentima.

Kada se ove dvije informacije posmatraju skupa, dobija se 14 miliona mogućih kombinacija, što znači da operišu i kao potencijalni ID brojevi. Šta više, te vrijednosti se osvježavaju svakih 30 sekundi, na koliko se mogu identifikovati korisnici sajtova.

Ukratko, na osnovu nivoa napunjenosti vaše baterije, čak i ako pristupate korištenjem anonimnog moda ili putem VPN-a, sajt kojem pristupate može vas identifikovati. Pod uslovom da ste, koliko-toliko, redovan posjetilac.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.