Ivanić: Odlukom o objavi popisa napravili smo lošu situaciju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako je srpska strana prevarena u procesu donošenja odluke o objavljivanju rezultata popisa stanovništva i da ja osobno jako razočaran načinom na koji je ta odluka donesena.

“Imali smo dogovor, ako nema kompromisa, da ćemo promijeniti zakon i odgoditi objavu rezultata popisa nakon lokalnih izbora nastojeći u mirnom ozračju doći do dogovora. Niti sam primio telefonski poziv, niti me bilo tko obavijestio. Ovo mi se dogodilo iza leđa. To je prvi put u mandatu ovoga Predsjedništva i ove većine da smo prevareni. Zato se bojim da će ovaj potez imati katastrofalne posljedice”, kazao je Ivanić.

Po njegovim riječima, zbog svega toga rezultate popisa stanovništva srpska strana ne može prihvatiti.

“Ako ostane ovakvo stanje, a izgleda da će ostati, jer na sve moje pokušaje da se postigne kompromis nema nikakve reakcije, to sigurno znači da će Europa prihvatiti rezultate kada su u pitanju ukupni brojevi u dijelu koji ih zanima. No, ti rezultati popisa pučanstva nikada neće biti prihvaćeni unutar BiH i mislim kako smo napravili nepotrebno lošu situaciju. Bojim se da nakon ovoga nema izlaza i zato sam dosta pesimističan posljednjih dana”, kazao je Ivanić, istaknuvši kako je najveći problem što je u vladajućoj koaliciji uništilo povjerenje.

“Nisam očekivao da se rezultati popisa koriste za unutarnju političku bitku. BiH je i srpska, i hrvatska, i bošnjačka, i nitko ne može imati ni milimetar više prava. Tko računa da će zbog brojeva imati više prava vodi ovu zemlju u raspad. Možda se i ja sada previše bavim tim temama, ali ih želim jasno istaknuti, da se zna kako postoji i crta ispod koje ni ja sigurno neću ići”, poručio je Ivanić.

Dodao je kako je do sada imao korektan odnos s druga dva člana Predsjedništva BiH te da će nakon svega biti puno oprezniji.

Ustvrdio je kako bi se priča oko rezultata popisa stanovništva mogla odraziti i na europski put Bosne i Hercegovine.

“Što se mene osobno tiče, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je dokument koji objektivno ima najveće posljedice zbog statusa poljoprivrede u Republike Srpske. Informiran sam tek djelomično, a potpuno pisano izvješće tek očekujem. Nije to toliko loše ispregovarano s EU o SSP-u. Nije idealno ni blizu, ali nije ni crno. Bio sam spreman bez imalo problema izdržati politički teret odgovornosti za to, ali sada, u ovome ambijentu… Vrlo ozbiljno o tome razmišljam. Neću reći ne, ali vrlo ozbiljno razmišljam ima li sve to smisla”, kazao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako mnogi političari u BiH jedno pričaju, a drugo rade.

“Ja ne znam ni zašto se nismo mogli dogovoriti glede Mostara, zašto je problem moj kompromisni prijedlog o popisu, ne vidim zašto je problem da uvedemo ‘plavi dizel’ i kompenziramo probleme s kojima se suočavaju poljoprivrednici. No, ništa od toga ne ide. Ima se dojam da mnogi lijepo pričaju, a nije im cilj ući u EU. Osobno mislim kako bez EU BiH ulazi u ozbiljne probleme, da se ponovno počinje baviti retorikama koje su samo naglašene od vjerskih lidera i temama o kojima pričamo”, upozorio je Ivanić.

Kada je u pitanju zaoštravanje retorike u BiH posljednjih dana, on smatra kako se tu ne radi samo o izbornoj kampanji za predstojeće lokalne izbore.

“Realno govoreći, mislim da će na lokalnim izborima među Bošnjacima dominirati SDA. Dakle, promocija ove priče nije zbog želja da se dobije više glasova. Oni su zahvaljujući nizu okolnosti najsnažnija stranka i ne vidi se velika alternativa. Slično je među Hrvatima i evidentno je da HDZ BiH uvjerljivo ostaje glavni politički čimbenik. Evidentno je da je ljevica u Federaciji eliminirana i prava politička bitka se ne vodi radi podizanja tenzija. Ovdje su u pitanju uvjerenja i dugoročne političke strategije”, smatra Ivanić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.