Izbjeglice moraju poštovati zakone zemlje koja im je dala azil

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Izbjeglice koje u EU ne poštuju zakone zemlje koja im je dala azil, moraju znati da će izgubiti međunarodnu zaštitu i napustiti Uniju, rekao je danas potredsjednik Evropske komisije Frans Timermans na sastanku na kojem su se razmatrale neophodne mjere za rješavanje izbjegličke krize.

Timermans se tom prilikom osvrnuo na napade na žene za Novu godinu u Njemačkoj, a za koje su odgovorni došljaci i napomenuo da EU ne želi da se žene tretiraju kao u srednjem vijeku.

Komesari Evropske komisije su, kako je saopšteno na konferenciji za štampu, posvetili posebnu pažnju bržoj primjeni mjera kojim bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata, zaštitile spoljne granice bloka i šengenski prostor bez unutrašnjih granica, prenosi AP.

Potpredsjednik Evropske komisije saopštio je da je na jučerašnjem sastanku sa zvaničnicima u Ankari, dobio obećanje da će priliv migranata preko Turske biti značajno zaustavljen do susreta lidera EU u februaru i ocijenio povoljnim to što su turske vlasti od prošlog petka uvele pasošku kontrolu i zahtijevaju vize za ulazak lica iz Sirije, ali i mjere da se olakša položaj sirijskih izbeglica u Turskoj.

Timermans je naglasio da se izbjeglička kriza može riješiti isključivo zajedničkim snagama, te podvukao da su nužni “jasni rezultati tokom idućih neđelja i mjeseci” u zaštiti spoljnih granica EU i potpunom odvraćanju priliva migranata koji nemaju pravo na azil.

Potpredsjednik Evropske komisije je zaključio da šengenski režim mora normalno da počne da funkcioniše tokom 2016. godine, kao i da EU mora da učini sve kako države članice ne bi imale potrebu da uvode unutrašnje granične kontrole.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.