Izbjeglička kriza ugrozila povjerenje njemačkih potrošača

Izbjeglička kriza u Evropi ugrožava povjerenje potrošača u Njemačkoj, koji su sve više zabrinuti zbog ekonomskih posljedica velikog priliva izbjeglica i migranata.

“Dobro raspoloženje uočeno kod potrošača proteklih mjeseci postepeno opada. U oktobru ove godine su, kao prošlog mjeseca, ekonomska očekivanja znatno smanjena, očigledno pod uticajem tekuće izbjegličke krize”, navodi se u saopćenju istraživačke kompanije GfK.

Dodaje se da je spremnost Nijemaca za potrošnju blago smanjena, dok su očekivanja u pogledu primanja i dalje ostala stabilna.

Kako navode njemački mediji, GfK za novembar prognozira da će indeks povjerenja domaćinstava u Njemačkoj pasti na 9,4 poena sa oktobarskih 9,6 poena.

Indeks GfK-a se izračunava na osnovu odgovora oko 2.000 domaćinstava o njihovim očekivanjima u oblasti primanja, spremnosti da troše i cjelokupne ekonomije u predstojećim mjesecima.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.