Izetbegović: Kratko rečeno,pokrenuli smo BiH u pravom smjeru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je otvaranju radova na izgradnji HE Vranduk.

“Nedavno sam na stranicama uglednog britanskog lista „The Economist“ naišao na misao da je djelovanje s vizijom istinsko mijenjanje stvari nabolje. Čini mi se da svi mi ovdje koji smo posvećeni Bosni i Hercegovini treba da doprinesemo da se vizija pretoči u akciju. Bosna i Hercegovina ima svoju viziju: članstvo u Evropskoj uniji i oslonac na novi model rasta privrede putem izvoza, veću produktivnost, unapređenje infrastrukture, povećanje zaposlenosti i radnih sposobnosti, energetsku efikasnost, društvenu inkluziju i iskorjenjivanje siromaštva”, kazao je Izetbegović.

Tvrdi da iako živimo u vremenu velikih izazova ipak je postignuto mnogo u proteklih nekoliko godina.

“Od onoga što treba istaknuti, pomenuo bih pokretanje Bosne i Hercegovine na evropskom putu i kontinuirani ekonomski rast, te početak realizacije značajnih projekata u oblasti infrastrukture i energetike. U okviru reformske agende, pokrenuli smo efikasne programe za zaštitu najsiromašnijih i sprečavanje erozije ljudskog kapitala. Također, ne može se ne spomenuti odgovorna, konstruktivna i aktivna uloga Bosne i Hercegovine u međunarodnoj zajednici i u regiji. Kratko rečeno, u posljednjih nekoliko godina pokrenuli smo Bosnu i Hercegovinu u pravom smjeru”, dodao je Izetbegović.

Kazao je da je početak radova na izgradnji Hidroelektrane Vranduk još jedan pokazatelj stabilnosti i snažnog ekonomskog zamaha u našoj zemlji.

“Riječ je o impozantnom projektu koji je na ponos investitoru Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH, kreditorima Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, ali i svima nama. Ovo je jedan u nizu velikih projekata čija će realizacija početi u ovoj i narednoj godini, kada će Bosna i Hercegovina postati jedno veliko gradilište”, poručio je Izetbegović.

Poručio je da su brze rijeke Bosne i Hercegovine naša ogromna, još neiskorištena, strateška razvojna šansa.

“Naravno, niko u razvojnim strategijama i planovima neće rizikovati da ugrozi okoliš i stanovnike u dolinama naših rijeka. Ekološki standardi moraju biti u vrhu prioriteta. Na kraju, želja mi je da sa ovoga mjesta pošaljemo jasnu poruku o pozitivnoj klimi i potencijalima Bosne i Hercegovine, kao i poruku investitorima da je naša zemlja spremna za ubrzani razvoj i da predstavlja sigurno područje za plasman investicija i novca”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Svečanim otvorenjem gradilišta HE “Vranduk”, zvanično su počeli radovi na izgradnji prve poslijeratne hidroelektrane u sistemu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i prve na rijeci Bosni.

JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je 8. januara ugovor s kompanijama Strabag AG Austrija i Končar – KET. Ugovor po sistemu “ključ u ruke” obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.