Izgradnja Trga žrtava genocida u Srebrenici,Općina Visoko I faza

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U cilju realizacije I faze projekta izgradnje Trga žrtava u Srebrenici, Općina Visoko je izradila Glavni projekat. Koncept rješenja se zasniva na zadržavanju trenutno postojećeg kolskog saobraćaja i povezivanju pješačke šetnice uz obaloutvrdu desnoobalnog kolektora do predmetnog lokaliteta na križanju ulica A.Izetbegovića i Tabhanske, na lijevoj obali rijeke Fojnice, čime bi se stvorila jedna zatvorena prostorna cjelina. Sa postojeće kote trotoara ulice A.Izetbegovića je projektiran kaskadni silazak na kotu šetnice, u obliku amfiteatra, koji je AB konstrukcije, projektiran da se može koristiti za sjedenje i orijentiran prema rijeci Fojnici i fontani sa platoom, koji su locirani u visini kote šetnice. Osovinski po sredini amfiteatra je projektiran “potok”, koji izvire iz stilizovanih ljiljana u vrhu i ponire u dnu amfiteatra te se ponovno javlja u vidu fontane u koti šetnice.

Postojeća šetnica se produžuje do Trga dužine oko 300m, koja je popločana, širine 3m sa svim elementima urbanog mobilijara-klupe rasvjeta. Ova šetnica se završava na predmetnom lokalitetu gdje je predviđena kružna rampa za invalide i stepenište, te se nastavlja do Kožarskog betonskog mosta. Ukupna projektantska vrijednost građevinsko-zanatskih radova je 299.660,04 KM, a finansijska sredstva je obezbijedila Vlada FBiH-GSM licence za 2014.godinu.

trg_sreb_vis_1

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.