Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu teče prema planu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu završava se prema planiranim rokovima, a očekuje se da će do kraja godine BiH imati izgrađenu visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinilaca krivičnih djela.

“U toku su radovi na instalacijama i unutrašnjosti svih deset objekata zatvorskog kompleksa, čija izgradnja je u proteklom periodu u potpunosti završena”, rekla je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Ukupna površina zatvora, navela je ona, iznosit će 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik biće površine 12 metara kvadratnih.

Prema njenim riječima, izgradnja i funkcionisanje budućeg zatvora u potpunosti je usklađeno sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

“Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvora i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca `lakših` krivičnih dijela”, kaže Bakićeva.

Početak rada zatvora očekuje se početkom naredne godine, a planirano je zapošljavanje 250 osoba – policajca, tehničkog osoblja, administracije i ostalih.

“Do sada su za izgradnju korištena isključivo donatorska i kreditna sredstva i finansijska konstrukcija je u potpunosti osigurana”, istakla je Bakićeva.

Radove na izgradnji zatvora izvodi češko-španski konzorcijum OHL ŽS.

Radovi su počeli krajem jula 2014. godine, a rok za izgradnju je 24 mjeseca.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.