Izvještaj o kriminalu u Istorijskom projektu Srebrenica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u saradnji sa Poreskom upravom RS podnijela je danas Posebnom odjeljenju za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Specijalnom tužilaštvu RS Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Utaja poreza i doprinosa protiv S. K., državljanina Sjedinjenih Američkih Država.

Prema nezvaničnim informacijama radi se o Stefanu Karganoviću, čelnom čovjeku Nevladine organizacije “Schtihting Srebrenica Historical Project” Den Hag – Istorijski projekat Srebrenica.

On se sumnjiči da je kao odgovorna osoba od 2008. do 2014. godine izbjegao plaćanje poreza propisanih Zakonom o porezu na dohodak i Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, ne dajući podatke o svom stečenom oporezivom prihodu u Republici Srpskoj, kao i prihodu fizičkih lica sa kojima je osumnjičeni zaključivao Ugovore o djelu, te je na taj način izbjegao plaćanje poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 104.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Republike Srpske.

Prema medijskim izvještajima, Specijalno tužilaštvo RS je još prije dvije godine pokrenulo istragu poslovanja nevladine organizacije “Istorijski projekat Srebrenica” iz Haga koju vodi Stefan Karganović, a koja je godinama iz budžeta RS dobijala velike sume novca.

Vlada RS je godinama iz budžeta izdvajala 200.000 eura za finansiranje organizacije “Istorijski projekat Srebrenica – Hag”.

Iako je Komisija Vlade RS još 2004. godine, nakon provedenih istraživanja, objavila izvještaj o događajima u Srebrenici u kojem je utvrđeno da je nestalo 7.000 ljudi jula 1995. godine, ova NVO pokušavala je pobiti objavljene nalaze. Šta je svrha organizacije nije posve jasno, kao ni to koje aktivnosti ona provodi.

Tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić tvrdio je da je ovo sumnjiv projekat o kojem se gotovo ništa ne zna i još jedan pokušaj političke manipulacije brojem žrtava u BiH.

Karganović je često u svojim istupima negirao genocid u Srebrenici i broj žrtava riječima da će “objaviti dokumente koji dovode u pitanje zvaničnu priču o događajima u Srebrenici i detalje koji se, kako je naglasio, dogmatistima nimalo neće svidjeti”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.