“Ja sam muzej”: Počela dežurstva za Zemaljski muzej

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Aktivnosti građanske akcije ”Ja sam Muzej” koje uključuju svakodnevna dežurstva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine počele su danas u toj instituciji kulture.

Brojne javne ličnosti, kulturni, sportski i akademski radnici te učenici i studenti žele podsjetiti bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u BiH zatvorena gotovo tri godine, te utjecati na odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi.

Prvog dana u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić-Kulenović, Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić.

Dežurstva će trajati od 10.00 do 18.00 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati od deset do 15 ljudi.

Oni će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu “Čuvari muzeja” te snimiti videoporuku kojom će apelovati na rješavanje statusa ove institucije. Ujedno će se potpisati na simbolični panel “Dežura”, kao i u knjigu utisaka koja će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.

Uime organizatora projekt koordinatorica Udruženja ”Akcija” Ines Tanović-Sijerčić novinarima je kazala da je odziv ljudi vrlo veliki.

“To pokazuje da građani nisu zaboravili ovaj muzej, da im nije jednostavno prolaziti pored zatvorenih vrata”, naglasila je ona.

Pojasnila je da se akcijom ”Ja sam Muzej” želi promijeniti javni imidž Zemaljskog muzeja u medijima i javnosti te ukazati na tešku i neodrživu egzistencijalnu situaciju u kojoj se nalazi ova institucija kulture.

Pjesnikinja Adisa Bašić je istakla da se akciji odazvala jer želi da se konačno odgovori na pitanje o statusu Zemaljskog muzeja.

“Izgleda da smo se pomirili s tim da su vrata ove institucije zatvorena. To se mora promijeniti”, poručila je Bašić.

Načelnica Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju Lebiba Džeko smatra da je ova akcija pravi način da se skrene pažnja na Muzej i njegove probleme. Sretna je, kaže, zbog činjenice da je akcija ideja nevladinog sektora i da su građani zainteresirani za tu instituciju.

Sutra, drugog dana akcije “Ja sam Muzej” u Zemaljskom muzeju BiH dežurat će Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, Moamer Kasumović i Ferida Duraković.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.