JU “Dom zdravlja” Visoko: Sedmica borbe protiv tuberkuloze

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema Nacionalnom i Međunarodnom kalendaru zdravlja, treća sedmica septembra obilježava se kao sedmica borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti. Cilj obilježavanja sedmice borbe protiv tuberkuloze je povećanje znanja o ovoj zaraznoj bolesti i svijesti stanovništva o važnosti suzbijanja i liječenja tuberkuloze i drugih respiratornih oboljenja.

Tuberkuloza je hronična bakterijska infekcija koja je vodeći uzrok smrtnosti među zaraznim bolestima u svijetu i predstavlja javno zdravstveni i ekonomski problem u većini zemalja. Širi se putem zraka i obično inficira pluća, mada mogu biti zahvaćeni i drugi organi. Posljednjih godina tuberkuloza je globalni problem sa trendom porasta, brišući granice između ekonomski nerazvijenih i razvijenih država. Najugroženije grupe koje obolijevaju od tuberkuloze su: siromašni, migranti, raseljena lica, alkoholičari, dijabetičari, narkomani.

Opći simptomi su gubitak apetita i smanjenje tjelesne težine, brzo zamaranje, malaksalost, noćno znojenje, blago povišena tjelesna temperatura i groznica, dok specifični simptomi dolaze od strane organa koji je zahvaćen tuberkuloznim procesom. Najčešće oboljevaju pluća i najvažniji respiratorni simptomi su kašalj koji traje duže od tri sedmice i ne prolazi na uobičajenu terapiju, otežano disanje, bolovi u grudima i iskašljavanje krvi.

Uvođenjem DOTS strategije liječenja tuberkuloze (Direct Observed Treatment Short Course), odnosno kombinovanog, kontrolisanog, kratkotrajnog, kontinuiranog liječenja pod direktnim nadzorom, postiže se dobra kontrola tuberkuloze i sprečava multirezistencija.

BCG vakcinacija djece po Zakonu o obaveznoj imunizaciji Bosne i Hercegovine (pošto spadamo u zemlje s visokom incidencom) je obavezna po rođenju. Dakle, nakon vakcinacije uzročnici tuberkuloze mogu ući u organizam, ali u većini slučajeva pojačane će ih odbrambene snage nadzirati ili uništiti.

BCG vakcina pomaže u zaštiti u djetinjstvu, ali će kasnije izgubiti nešto od svoje djelotvornosti. Budući da je glavni učinak vakcinisanja novorođenčadi zaštita djece, a kako su djeca, koja boluju od primarne tuberkuloze rijetko zarazna, BCG ima vrlo mali učinak na smanjenje broja zaraznih slučajeva kod odraslih u populaciji. Da bi se to smanjilo, daleko je važnije ispravno liječiti sve pozitivne bolesnike. Nacionalnim programom (NTP) za tuberkulozu Bosne i Hercegovine uvedenim 1994. godine, kao i njegovom prvom revizijom 1996. godine, te drugom revizijom 1998. godine, uključena je primjena DOTS strategije u našoj zemlji. Nadziranje bolesnika vrši se po Nacionalnom programu za suzbijanje tuberkuloze.

Liječenje tuberkuloze je standardizovano i strogo kontrolisano, ima dvije faze, uz primjenu četiri antituberkulotika u zajedničkoj kombinaciji i doziranih na kilogram tjelesne težine. Postoji široki asortiman, svima, dostupnih preparata koji se koriste u liječenju tuberkuloze. Bolnički tretman traje dva mjeseca, a ukupna terapija šest mjeseci. Ako liječenje ne traje koliko je određeno terapijskim režimom, bolest može recidivirati, što dovodi do rezistentnog oblika tuberkuloze, koji se daleko teže liječi.

Više vijesti