Kako postati državljanin Kanade

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kanada je standardno u samom vrhu zemalja čiji stanovnici imaju najkvalitetniji standard života. Taj epitet je zavrijedila zbog niza pogodnosti i blagostanja, kao što je besplatno zdravstvo, prijateljski raspoloženi stanovnici, stabilnost, mir te druge pogodnosti koje nosi državljanstvo Kanade. Ljudi iz raznih krajeva svijeta se odlučuju za život u Kanadi.

Da bi se dobila dozvola za boravak u toj zemlji, tačnije državljanstvo potrebno je proći nekoliko koraka.

1. Provjerite da već niste državljanin Kanade

Postoji mogućnost da ste naslijedili status državljana Kanade od svojih roditelja.

2. Imati najmanje 18 godina

Maloljetnici trebaju roditelja ili staratelja, koji moraju imati stalni boravak u Kanadi, da bi aplicirali za kanadsko državljanstvo.

3. Kanada ima ubrazane sistema za imigracije, tzv. Express Entry.

Svi kandidati koji uđu u ovaj program moraju ostvariti konkretne rezultate za određene poslove, što će ih rangirati u odnosu na ostale kandidate. Oni koji su na vrhu liste biće pozvani za stalni boravak.

4. Imati stalni boravak u Kanadi

Da bi postali stanovnik Kanade, ljudi se mogu odlučiti između nekoliko načina. Mogu se prijaviti u pokrajini po svom izboru, dobiti pomoć jednog člana porodice koja živi u Kanadi ili boraviti u Quebecu koji ima posebne zahtjeve za migracije.

Stalni stanovnici imaju pravo na zdravstveno osiguranje, radnu dozvolu, studije i putovanja diljem zemlje, ali ne mogu glasati, voditi neki ured i raditi državne poslove.

5. Jasne namjere da želite živjeti u Kanadi

Ako ste pozvani za stalni boravak, morate potvrditi svoje planove da ostanete Kanađanin. Vlada definira stalni boravak kao želju da živite u Kanadi najmanje dvije godine, u periodu od pet godina. Ako ne provodite toliko vremena u okviru granica, možete izgubiti svoj status stalnog boravka.

Za one koji ne žive u Kanadi, moguće je sljedeće: raditi izvan Kanade kao javni službenik ili živjeti inostranstvu sa određenim članovima porodice koji su u državnoj službi.

6. Provesti 6 godina na istom mjestu prebivališta

Stalni stanovnici ne postanu uvijek državljani. Proces za državljanstvo je duži. Ako živite u Kanadi morate biti stanovnik i fizički prisutni najmanje 1.460 dana u šest godina neposredno prije aplikacije za državljanstvo. Potrebno je da budete prisutni 183 dana (pola godine) u svakoj od četiri kalendarske godine u roku od šest godina prije datuma aplikacije. Drugim riječima, provedeno vrijeme u Kanadi mora biti konstantno.

Više vijesti