Karadžić tražio da bude pušten na privremenu slobodu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Radovan Karadžić, koga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora, tražio je danas da bude pušten na slobodu da bi mogao da pripremi svoju žalbu, napominjući da mu pritvor uništava zdravlje. Predsjedik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron odbio je Karadžićev zahtjev, ali je naredio da se ispitaju zdravstveni uslovi u pritvorskoj jedinici.

Karadžić /70/, koji je tražio sjednicu tribunala zato što je rekao da je izložen zdravstvenim pritiscima i lošim pritvorskim uslovima, u svom 10-minutnom obraćanju fokusirao se na nepravednost presude.

Na insistiranje sudije Merona da direktno pojasni svoje zdravstvene probleme, Karadžić je izjavio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo tokom osam godina koje je sproveo u pritvoru, zašto je okrivio “malignitet” u pritvorskoj jedinici, za koju tvrdi da je “odnijela” živote drugih zatvorenika.

Uslovi u pritvorskoj jedinici bili su “kao iz 19. vijeka, kao u nekom komunističkom ili turskom zatvoru”, objasnio je Karadžić.

“Nikome nije palo na pamet da istraži visoke instance maligniteta”, rekao je Karadžić prilikom saslušanja.

Sudija Meron odbio je Karadžićevu žalbu za oslobađanjem, ali je dodao da će se ispitati njegove žalbe na zdravstveno stanje u pritvorskoj jedinici.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.