Kelly: Novinari će u budućnosti imati više uticaja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Samit Globalne uredničke mreže koji je u Beču okupio više od 700 urednika i medijskih specijaista iz cijelog svijeta premašio je očekivanja, ocijenio je u kraćem razgovoru za Fenu predsjedavajući samita Matt Kelly.

Trodnevni samit završava danas, a u njegovom radu učestvovalo je i 10 urednika iz bh. medija.

“Ono što me je fasciniralo jeste da je sve nas iz različitih vrsta novinarstva određeni broj pitanja ujedinio: pitanja komercijalizacije, relevantnosti, veliki izazov usvajanja novih tehnologija”, kaže Kelly.

Rad na novinarskim pričama prije desetak godina nije zahtijevao ni približno tehnologije kao danas, uglavnom je zahtijevao dobre novinarske vještine. Zato je jedna od glavnih tema konferencije bila da je danas nemoguće razmišljati o novinarskom radu bez sofisticiranih digitalnih alata.

Kelly je također istakao i ključno pitanje konferencije: povećanje broja vijesti putem velikih internet platformi.

“Šta mi kao medijska industrija trebamo uraditi s Facebookom, Twitterom ili Googlom, kakav stav trebamo zauzeti, da li su nam oni prijatelji ili neprijatelji? Mislim da smo sada nešto bliže razumijevanju konteksta tih odluka, iako ne samim odlukama”, kazao je on.

Kada je u pitanju budućnost novinarstva i novinskog rada, Kelly smatra da novinari imaju sve više kontrole nad onim što rade.

“U prošlosti su novinari bili smješteni u hijerarhiji svoje organizacije. Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti da će individualni novinari imati mnogo više uticaja u oblastima za koje su zainteresirani. Osjećam da će posljedice toga biti manje profesionalnih novinara koji će biti više filter za velike sadržaje”, zaključio je Kelly.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.