Kladioničari prometovali čak 597 miliona KM, državi platili mizeriju!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Federacije BiH razmatrala je inicijative za uvođenje kladionica u sistem PDV-a i za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljć.

U njenom odgovoru navedeno je da je, prema Zakonu, za sve dobitke ostvarene učešćem u igrama na sreću, čija je pojedinačna vrijednost veća od 100 KM, propisana obaveza plaćanja poreza na dohodak po stopi od deset posto. U vezi s lokalitetom novih uplatnih mjesta, Federalno ministarstvo finansija donijelo je Pravilnik o prostornim, tehničkim i drugim uvjetima za priređivanje igara na sreću klađenja.

Kad je riječ o prihodima koje ostvaruju kladionice u FBiH, u odgovoru Vlade navedeno je da su priređivači kladioničkih igara na sreću u prošloj godini, po osnovu uplata igrača, ostvarili ukupan promet u iznosu od 597.950.036,14 KM, dok su, po osnovu uplate obaveznih javnih prihoda, propisanim posebnim zakonima i drugim propisima, uplatili ukupno 19.203.229 KM. Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću klađenja, na propisane račune javnih prihoda budžeta FBiH uplaćeno je ukupno 10.354.483,70 KM, od čega je 8.895.430,10 KM ili 85,9 posto od 1. avgusta 2015. godine, tj. od početka primjene novog zakona.

Vlada Federacije BiH jučer nije prihvatila inicijativu za donošenje interventnog zakona o reguliranju duga svih javnih poduzeća i ustanova, koju su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljo.

Vlada je, pak, usvojila informaciju o odobrenim transferima za poljoprivredu u skladu s Programom utroška sredstava „Poticaj za poljoprivredu” u 2015. godini. Ukupna vrijednost programa iznosila je 65.800.000 KM, od čega je realizirano 65.151.173,61 KM ili 99,01 posto, a korisnici su bili poljoprivredni proizvođači, zadruge, udruženja i institucije.

Prostor za oduzetu imovinu

Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, jučerašnjom odlukom Vlade FBiH, na korištenje bez naknade dat je dio od 133 kvadrata u okviru objekta kompleksa “Rakovica” u Binježevu, u općini Hadžići. Osim toga, bit će omogućeno zapošljavanje šest državnih službenika i četiri namještenika u Agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom.

Direktori u “BH Telecomu”

Vlada FBiH dala je prethodne saglasnosti Nadzornom odboru „BH Telecoma“ Sarajevo za donošenje odluke o razrješenju vršilaca dužnosti članova Uprave, zbog okončanja konkursne procedure, te za imenovanje izvršnih direktora – članova Uprave, na period tekućeg mandata generalnog direktora, i to Tarika Čaršimamovića (za tehnologiju i razvoj servisa), Alme Čolo (za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima) i Orhideje Junuzović (za ekenomsko-finansijske poslove).

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.