Koalicija osoba sa invaliditetom u posjeti JU Dom zdravlja Visoko

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na inicijativu koju sačinjavaju Udruženje slijepih,Invalidi rada i Savez za sport i rekreaciju invalida općine Visoko, u uprostorijama Dom zdravlja Visoko upriličen je sastanak sa direktorom JU dr Senad Karavdić i pomoćnik dr Zlatko Handžić.

Tema sastanka bila je unapređenje partnerskih odnosa sa ciljem poboljšanja kvalitete pružanja usluga i poštivanje stavki iz Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i Strategije o pravima OSI. U vrlo ugodnom razgovoru sa Direktorom JU DZ Visoko uočen je nedostatak sredstava kojima bi se na vrlo jednostavan način unaprijedile usluge i uslovi zadovoljenja potreba OSI.

Ono što nedostaje JU jeste i zvanična informacija o broju OSI po raznim osnovama kako bi lakše usmjeravali svoje planove u budućnosti, za što su članovi delegacije Koalicije iskazali interes da rade na registru osoba sa invaliditetom. Dosadašnji problem slijepih osoba u kretanju i pronalasku odgovarajućih ordinacija , može se lako prevazići sa ispisom istih na Brajevom pismu,odnosno pismu prilagođenom slijepim osobama kao i izrada taktilnih staza kojima bi lakše dolazili do istih. Namjera Doma zdravlja je da u što kraćem vremenu učini iskorak na izgradnji toaleta za OSI koji nedostaje ovoj JU, i očekuju pomoć u realizaciji od osnivaća, tj općine Visoko.

Također je zaključeno da će se u narednom periodu popraviti protok informacija sa jedne i druge strane, a sve u cilju postizanja bolje i uspješnije saradnje koja će za rezultat imati bolju,raznovrsniju i kvalitetniju medicinsku ponudu. Na primjednu da se suprotno Konvenciji UN o pravima OSI vrše i određena favoriziranja pojedinih kategorija OSI, kao što su prednost kod pregleda, oslobađanje od participacije…, direktor odgovara da je sve u skladu sa zakonskom regulativom, ali da nema ništa protiv pokretanja inicijative za izmjenu i dopunu iste.

Senad Goralija

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.