Kobna za pluća: Nargila gora od 100 cigareta!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pušenje nargile je isto toliko kobno za pluća kao pušenje cigareta, navodi se u jednoj novoj studiji. Iranski istraživači predvođeni Mohamadom Hoseinom Boskabadijem s univerziteta Mashad uporedili su respiratorne probleme tri grupe pušača.

U jednoj je bilo 57 pušača nargila, u drugoj 30 pušača cigareta koji su duboko uvlačili dim i u trećoj 51 pušač koji je normalno uvlačio, koje su uporedili s grupom od 44 nepušača.

Testirajući ih dvije godine, ustanovili su da su prve dvije grupe najviše pogodli fenomeni kao što su respiratorno zviždanje, respiratorne smetnje i kašalj. Sve je to ustanovljeno kod normalnih pušača ali na manjem stupnju.

Respiratorne smetnje su primijećene kod 36,8 posto pušača nargila i kod 40 posto pušača cigareta koji su duboko uvlačili dim, dok je smetnje imalo i 29 posto onih koji su uvlačili “normalno” i 13 posto nepušača.

Rezultati objavljeni u naučnoj reviji Respirology u suprotnosti su s argumentima koje ističu branitelji nargila i koji smatraju da je nargila manje opasna jer filtrira toksine iz duhana.

Nargila se tradicionalno puši na Srednjem istoku i u Aziji, a posljednjih je godina postala popularna među omladinom na zapadu.

Prema jednoj studiji koju je 2005. godine izradila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pušenje nargile oslobađa velike koncentracije toksične mješavine ugljen-monoksida, teških metala, kancerogenih hemijskih supstanci i nikotina u količini dovoljnoj da izazove ovisnost.

Za vrijeme jedne seanse, koja traje između 20 i 80 minuta, pušač nargile može inhalirati dim koji inhalira pušač kad popuši 100 cigareta ili više”, navodi se u studiji WHO-a.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.