Konačno istraga o kriminalu sa Talgo vozovima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo Kantona Sarajevo preuzelo je istragu u predmetu nabavke devet Talgo vozova iz Španije koje su “Željeznice Federacije BiH” 2005. godine platile 132,2 miliona KM, a ne mogu saobraćati na bh. prugama, potvrđeno nam je jučer u ovoj pravosudnoj instituciji.

Istragu o nabavci Talgo vozova najprije je vodilo Državno tužilaštvo, ali je krajem prošle godine predmet odlučilo prebaciti Tužilaštvu KS, koje je sada nastavilo s istragom koja bi uskoro, kako nezvanično saznajemo, mogla dobiti i epilog.

Tužilaštvo KS već vodi istragu o nezakonitim radnjama u „Željeznicama FBiH“, tako da će dodatni predmet u vezi s nabavkom Talgo vozova, koji su najveća propala poslijeratna investicija, samo ubrzati završetak kompletne istrage.

– Mi radimo još neke provjere, ali je dosta posla u ovom predmetu već urađeno – rekao nam je sagovornik iz Tužilaštva KS.

Državno tužilaštvo je istražilo, a Tužilaštvo KS nastavilo s istragom da bi se utvrdilo zašto su kupljeni vozovi koji idu 260 kilometara na sat, a ne mogu saobraćati na bh. prugama. Interesantno je da je, kada su vozovi kupljeni, tek pola godine kasnije urađena studija opravdanosti njihove nabavke.

Vozovi su kupljeni na kredit, ali do danas „Željeznice FBiH“ nisu isplatile dug ovoj španskoj firmi, što je pokazao i revizorski izvještaj Ministarstva prometa FBiH za 2014. godinu. Vozovi godinama sakupljaju prašinu na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.