Konaković treba građanima pružiti sigurnost, a ne baviti se umjetnošću

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo izražava duboku tugu i žaljenje porodici, prijateljima i poznanicima dviju studentica, koje su sinoć tragično izgubile živote i kojima su snovi i ambicije naglo prekinuti.

Pitamo se, šta još treba da se desi u Kantonu Sarajevo, kako bi se počelo razmišljati o sigurnosti u našem Kantonu, ali i Gradu Sarajevu, pa da se nadležni konačno počnu baviti konkretnim stvarima? Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva Kantona Sarajevo da hitno procesuiraju krivca sinoćnjeg nemilog događaja. Također, tražimo i odgovornost premijera Kantona Sarajeva Elmedina Konakovića, koji umjesto što se bavi gušenjem i pritiscima na umjetnost i slobodu izražavanja, treba konačno nešto učiniti po pitanju sigurnosti u Kantonu i činjenice da se glavna gradska saobraćajnica pretvara u stazu smrti, kako za pješake, tako i za vozače.

Izgleda da je premijeru Konakoviću mnogo bitnije raspodijeliti policijske snage na legitimaciju prolaznika ispred SCC-a i preispitivanje rada MESS-a, umjesto da građane štiti od privilegovanih pojedinaca koji su od ranije poznati policiji, a slobodno se kreću gradom.

SDP BiH Kantona Sarajevo će, s tim u vezi, na javnim raspravama o novom Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju (ZOBS), predložiti uvođenje poglavlja „Obijesna vožnja“, po uzoru na primjer iz susjedne Hrvatske, gdje će se velikom novčanom kaznom i privremenim oduzimanjem vozila kojim je počinjen prekršaj, do izmirenja kazne, preventirati ovakve nesreće. Raspon kazni kretao bi se od 500 do 2.500 KM, dok bi se onima, koji su automobilom nekome oduzeli život, trajno oduzela vozačka dozvola.

Također, od MUP-a Kantona Sarajevo tražimo da svojim radom na terenu i primjenom ZOBS-a posvete veću pažnju prevenciji ovakvih slučajeva, umjesto dosadašnjeg načina rada, u kome je bitnije napuniti kantonalni budžet novčanim kažnjavanjem vozača, nego preventirati ovakve slučajeve.

Na kraju, Kantonalni odbor SDP-a traži od rukovodstva Univerziteta u Sarajevu da se sutra, minutom šutnje prije početka predavanja oda počast tragično preminulim studenticama. Nažalost, to je sada najmanje što možemo da učinimo za njih.

Sanjin Sejfić prošao kroz crveno jureći 100 km/h, preminule Selma Agić i Edita Malkoč

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.