Lažirano 725 stočnih pasoša, hiljade lažnih ušnih markica!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

SIPA još uvijek provjerava moguće neregularnosti, a koje se tiču izvoza mesa u Tursku, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, javlja novinska agencija Patria.
Dokumentacija, koja je prikupljena iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kancelarije za veterinarstvo i Agencije za označavanje životinja dostavljena je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Šarović je ovo istakao odgovarajući na poslaničko pitanje Šefika Džaferovića, poslanika PD PSBiH o tome da su u javnosti prisutne priče o zloupotrebi prilikom izvoza mesa u Tursku.

– Prema tim informacijama izvozi se meso koje je prethodno uvezeno u BiH. Da li je ovo tačno i ako jeste šta je poduzeto – upitao je Džaferović.

Ministar Šarović kazao je da su početkom septembra 2015. godine obaviješteni o mogućim zloupotrebama, te je Ministarstvo dalo nalog nadležnima da to provjere.

– Kontrolisani su izvozni objekti te korištenje stočnih pasoša iz veterinarskih stanica. Utvrđene su neregularnosti, pa su obaviještena entitetska ministarstva, a Kancelarija za veterinarstvo uključila je i SIPA-u – istakao je Šarović.

On je dodao da je konstatovano niz propusta i da je utvrđeno da jedan broja lica nije postupao u skladu sa svojim obavezama.

– Utvrđeno je da po izvozu nema datuma klanja, naknadnim skidanjem ušnih markica…. Tokom akcije od septembra do januara otkriveno 725 falsifikovanih stočnih pasoša, svi su razduženi u klaonicama. Kontrola traje i dalje, a više hiljada lažnih ušnih markica štampane su Rumuniji. Kancelarija za veterinarstvo je obustavila izvoz za dva objekta. Provjera se dalje nastavlja i bit će svi eliminisani kod kojih se utvrde neregularnosti. SIPA radi, a sve će se proslijediti Tužilaštvu BiH – dodao je Šarović.

(Visokoin.com / NAP)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.