Malinari poručili: Nova blokada saobraćaja u 15 sati ako ne postignemo dogovor

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Proizvođači malina iz Srednjebosanskog kantona nezadovoljni otkupnim cijenama odlučili su blokirati put M-5 Vitez – Kaonik, kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću, piše Anadolija.

Ispuniti zahtjeve

Nakon što je put odblokiran, proizvođači malina sklonili su se u hlad, čekajući rješenje svojih problema.

Predstavnici kompanije iz Sarajeva koja otkupljuje maline će doći na sastanak u 15 sati kako bi porazgovarali s proizvođačima malina i eventualno riješili problem. Ukoliko do ispunjenja zahtjeva prozivođača ne dođe, malinari najavljuju novu blokadu puta.

Izet Mehmedović, proizvođač malina iz Novog Travnika, rekao je kako su se proizvođači okupili jutros kako bi sa predstavnicima kompanije dogovorili otkupnu cijenu maline, dok se od predstavnika firme, kako tvrde radnici, jutros niko nije pojavio.

Niska cijena

“Jutros smo se Okupili da bi utvrdili cijenu otkupa maline sa predstavnicima ‘Natural Fooda’, a kada smo jutros došli ovdje, nije bilo nikoga, kapiju su nam zatvorili pred nosom. Ne znamo ni cijenu ni ništa, a neki su ljudi već predali 70 ili 90 posto maline i uplaćeno im je svega 20, 30 ili 50 KM. Male su cijene i nikakva isplata. Cijena otkupa je navodno 2.5 KM, dok je prošle godine otkupna cijena bila 3,5 KM do 3,60 KM. Sad je svugdje otkupna cijena 3,5 KM, samo kod nas u Srednjoj Bosni ova cijena”, rekao je Mehmedović.

Mehmedović je dodao kako su proizvođači već predali maline, a da im za predanu robu nije plaćeno. Slažu se da, ukoliko im se ne isplati novac po cijeni koju traže, žele da im se maline vrate.

Blizu 100 malinara se jutros okupilo na magistralnoj cesti i blokiralo saobraćaj. Neki od njih su otišli da se odmore nakon čega će se vratiti kako bi vidjeli da li će doći do rješenja njihovo problema u 15 sati danas. Ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni, proizvođači će ponovo blokirati put.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.