Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom: Nasilje nema opravdanja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nasilje nad djecom nema opravdanja i ne smije biti tolerisano, ključna je poruka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 19. novembra, koji se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH saopšteno je da Ministarstvo, vođeno Konvencijom UN o pravima djeteta, u svom radu nastoji da obezbijedi zakonski okvir i mehanizme za punu zaštitu djece od svih oblika nasilja, a tome svjedoči i donošenje strategija za borbu protiv nasilja nad djecom, kao i Smjernica za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH.

Vođeni drugim međunarodnim dokumentima, te Akcionim planom za djecu BiH 2015-2018, Savjet za djecu BiH je nadležnim vlastima uputio inicijativu za izmjenu porodičnih zakona, zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, zakona o zaštiti od nasilja u porodici, krivičnih zakona kao i zakona iz oblasti zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i distriktu Brčko, okvirnog zakona u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja, kao i zakona o sportu.

Konačni cilj ove inicijative je uvođenje izričite zabrane fizičkog kažnjavanja djece u svim životnim okruženjima djeteta.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom, Ministarstvo podsjeća da Konvencija UN o pravima djeteta propisuje obavezu države da preduzme potrebne zakonodavne, administrativne, socijalne i obrazovne mjere da zaštiti djecu od svakog oblika fizičkog ili psihičkog nasilja, povreda ili zloupotrebe, zanemarivanja ili zapuštenosti, zlostavljanja ili iskorištavanja, dok se o njemu brine roditelj, zakonski zastupnik ili neko drugo odgovorno lice kojem je briga o djetetu povjerena.

U nizu međunarodnih akata koja štite prava djeteta je i Evropska socijalna povelja kojom se zahtijeva zakonska zabrana svakog oblika nasilja nad djecom, navodi se u saopštenju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.