Medvjed napravio štetu na pčelinjaku kod Bihaća veću od 6.000 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bihaćkom pčelaru Elviru Šehiću medvjed je napravio štetu na pčelinjaku koja je već sada veća od 6.000 KM. Tražeći hranu zvijer je upala na njegov pčelinjak u noći sa petka na subotu, kada je uništila veliki broj pčelinjih društava, u vrijeme dok su pčele bile na ispaši 14 kilometara od Bihaća.

Ovo nije prvi put da medvjed uništava pčelinje kolonije bihaćkim pčelarima. Zvijer ne samo da uništi košnicu, već strada i cijela kolonija pčela.

– Kada medvjed jednom dođe na pčelinjak, onda možete biti sigurni da će se vratiti ponovo, i da će dolaziti sve dok na pčelinjaku ima hrane za njega. Zbog toga, jedini način da sačuvate vaše pčele je da izmjestite pčelinjak na drugu lokaciju – kaže Šehić za Patriju, dodajući da to pčelarima stvara dodatne troškove.

– Ja sam sinoć proveo cijelu noć dežurajući na pčelinjaku, jer pčele više ne smijem ostaviti same.

Medvjed je zakonom zaštićena životnja, pa pčelari nemaju načina da ga odstrijele, čak i ako im pravi štetu. Kazna za nelegalan odstrjel medvjeda u FBiH može biti i do dvije godine zatvora.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.