Mehmedović o Mostaru: Neki u SDA iza kulisa nude rješenja koja nas vraćaju unazad

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović nedavno se na svom Facebook profilu osvrnuo na intenzivne rasprave o statusu Mostara, te implementaciji presude Ustavnog suda FBiH u pogledu Statuta ovog grada.

“Nažalost, neki su iza kulisa ponudili rješenje koje nas vraća nekoliko godina unazad jer nemaju hrabrosti da izađu i javno iznesu svoj stav o jedinstvenom gradu Mostaru. Dostavljaju svoje prijedloge putem pismonoša, a da se ne zna da je to zvaničan prijedlog nekih od lidera”, naveo je Mehmedović.

Smatra da se ovo pitanje može riješiti na zadovoljstvo u prvom redu građana grada Mostara, kao jedinstvenog grada, sa definisanim ovlastima i načinom izbora lokalnih organa vlasti.

“Gradonačelnik/dogradonačelnik se biraju direktno i mijenjaju se svake godine na poziciji 1/2, s tim da ne mogu biti iz istog konstutivnog naroda, kao i da im se mandat ne podudara sa budžetskom godinom radi eventualnih blokada. Svaki dokument potpisuju oba dužnosnika. Gradsko vijeće se sastoji od vijećnika iz šest dosadašnjih izbornih jedinica sa zagarantiranim kvotama svih konstitutivnih naroda i ostalih, ali uz utvrđivanje i maksimalne kvote broja vijećnika, čime bi se izbjegla majorizacija bilo koga nad ostalima. Isto rješenje predlažu i za izbor članova Predsjedništva BiH, da se izbjegne da jedni drugima biramo predstavnike. Predsjedavajući Vijeća je iz trećeg konstitutivnog naroda ili ostalih”, prijedlog je Mehmedovića za Mostar.

On predlaže i definisanje centralne zone grada Mostara, kao i zaštitu od majorizacije. Pitanja koja se tiču urbanizma, prostornog planiranja, izgradnje zgrada, investiranja i slično treba rješavati konsenzusom, a sva javna preduzeća i javne ustanove treba da budu ujedinjene.

Mehmedović podsjeća da je svoji prijedlog ponudio i Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.