Mehmedović: Presuda Karadžiću više politička,manje pravna, a najmanje pravedna

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, komentarišući za Fenu presudu Radovanu Karadžiću kojom je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, ocijenio je da je presuda više politička, manje pravna, a najmanje pravedna.

On smatra da je presuda očekivana uz sve manjkavosti i primjedbe, kao što je nedokazani genocid na području sedam općina.

Naveo je da je organizator i “doktor zla” ipak doveden pred Haški sud, dokazan mu je genocid u Srebrenici uz istrebljenje, iseljenje i preseljenje nesrpskog stanovništva mimo njihove volje.

– Selektivno ubijanje Bošnjaka i Hrvata u cilju etničkog čišćenja, korištenje talaca i slično zarad ostvarenja političkih ciljeva, to su veoma teške kvalifikacije za koje vjerujem da je nedovoljna i jedna smrtna kazna, ali i 40 godina je smrtna sa odgodom – kazao je Mehmedović.

Ključnim dijelom presude smatra da je Karadžić proglašen krivim za istrebljenje bosanskih muslimana i Hrvata u cilju stvaranja čiste teritorije, tvrdeći da je to bio politički cilj.

Ocjenjuje da će se u žalbenom postupku sada već lakše dokazati i genocid u Bratuncu, Ključu, Sanskom Mostu, Foči, Zvorniku, Vlasenici i Prijedoru, nakon Tomašice i inih masovnih grobnica koje su u međuvremenu pronađene.

– Presuda je ohrabrujuća za proces pomirenja i izgradnju demokratskog društva u BiH – potcrtao je Mehmedović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.